De DOOMLOOP van regelgeving jaagt ondernemers het land uit

Actueel

De DOOMLOOP van regelgeving en systeemdwang draait op volle toeren. Voor steeds meer ondernemers zijn de grenzen bereikt. Uit een onderzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat de helft van de ondernemers Nederland geen fijn land meer vindt om te ondernemen. Eén op de vijf ondernemers overweegt zelfs om Nederland te verlaten.

Bron: Met regels strooiende overheid jaagt ondernemers het land uit,  Annemarie van Gaal, De Telegraaf 18-02-24.

Hier volgt een deel van de column van Annemarie van Gaal.

Onstuitbare drang

Ik begrijp het wel. Veel ambtenaren hebben de onstuitbare drang om steeds maar weer nieuwe regels te bedenken die ondernemers dwarszitten of die het ronduit onmogelijk maken om te ondernemen, laat staan om te groeien met je bedrijf. Ambtenaren en politici hebben geen idee van de lasten die zij op de schouders van een ondernemer leggen. Ik heb ook het idee dat niemand in Den Haag ziet hoe groot de berg aan regels en plichten van de ondernemers inmiddels geworden is. Ambtenaren op alle ministeries verzinnen regels die per ministerie misschien nog te overzien zijn, maar tel daarbij op de berg regels van de andere ministeries, de provincies én de gemeenten en je begrijpt waarom ondernemers eronder bezwijken

Vorige week stuurde een lamgeslagen ondernemer mij als voorbeeld de brieven die hij van de douane ontving over een rapportage die hij met spoed moest aanleveren in het zogeheten CBAM-register van de Europese Commissie. Hij had werkelijk geen idee waar het over ging en de ambtenaren die de brief verstuurd hadden, wisten het ook niet.

Slappe lach

In de brief werden een paar vage sites genoemd waar hij kon inloggen en zogenaamd meer informatie kon vinden, maar ook daar werd hij niet wijzer van. Hij moest zich uiteraard wél houden aan de opgegeven deadline, anders zouden de financiële gevolgen niet mals zijn. Als het niet zo triest was, zou je er de slappe lach van krijgen.

Een onbetrouwbare overheid die steeds maar weer nieuwe, tijdrovende en soms onuitvoerbare regels en plichten bedenkt en oplegt, is de grootste irritatie voor het bedrijfsleven. Eerder verleende gemeentelijke vergunningen worden ingetrokken, enkel en alleen omdat er nu andere ambtenaren met andere ideeën aan de knoppen zitten. Het is frustrerend, maar als ondernemer ben je eraan overgeleverd.

Ondernemers worden gebombardeerd met eisen waar ze nooit aan kunnen voldoen, omdat ze bijvoorbeeld hun wagenpark per direct moeten vervangen door kleine elektrische bussen die simpelweg niet leverbaar zijn of omdat de regels elkaar tegenspreken. Daar komt dan nog bij dat de dezelfde overheid haar eigen financiële tekorten standaard bijeen schraapt door hogere belastingen en kosten voor het bedrijfsleven.

Vage conclusies

Politici en ambtenaren laten zich leiden door macrocijfers van economen en vage conclusies van onderzoeken die door academici uitgevoerd zijn. Niemand heeft enig idee van de dagelijkse praktijk van een ondernemer, omdat ze die simpelweg niet kennen.

Laat de landelijke én lokale politiek zich eens wat meer verdiepen in de praktische wereld van ondernemers voor ze weer met een nieuwe regel op de proppen komen. En dan heb ik nog een mooie uitdaging voor álle gemeenten, provincies en ministeries: schaf tien zinloze regels voor ondernemers af, voor je één nieuwe regel aanneemt.

Grenzen zijn bereikt

Ik hoop dat de overheid én de politiek zich realiseren dat er voor ondernemers ook grenzen zitten aan hun masochisme en dat die grenzen nu bereikt zijn. Alle kosten, de energie en de tijd die een ondernemer kwijt is aan het opvolgen van de wirwar aan regels, kan hij niet besteden aan zijn onderneming. We kunnen het ons als land niet veroorloven dat nóg meer grote bedrijven vertrekken en het zou onze welvaart ook schaden als meer goede ondernemers de handdoek in de ring gooien omdat de regeldruk simpelweg te hoog is. En laten we vooral voorkomen dat talentvolle potentiële ondernemers door de overdosis aan regeldruk en een volstrekt onbetrouwbare overheid, ontmoedigd worden om nog een bedrijf te starten.

Tot zover van Gaal.

Niet alleen het bedrijfsleven ook onze Publieke Instellingen kreunen onder dezelfde dynamiek. De uitvoering van tal van belangrijke taken hapert of staat stil. Telkens is er de onzin van 'Het is zo complex'. Terwijl we die complexiteit zelf creëren. Ophouden s.v.p.! Creëer eenvoud en uitvoerbaarheid.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Ton van de Vorst
Tsja, wat moet je hier nu van vinden? Annemarie van Gaal vindt dat ambtenaren een onstuitbare drang hebben om regels te bedenken. . . Waarom zouden ze dat doen? Een ambtenaar kan toch ook slapend elke maand zijn salaris opstrijken? Of ligt het misschien iets anders? Ik kan me voorstellen dat er ondernemers zijn die een onstuitbare drang hebben tot het vergaren van zoveel mogelijk pecunia en daarbij de grenzen van de wet niet schuwen en er soms gewoon overheen gaan en daarmee schade aanrichten. Daarom zijn er kennelijk regels nodig, om schade te voorkomen. Bij de ondernemers hebben de goeden te lijden onder de kwaden. De vraag wordt eerder hoe krijgen we ondernemend Nederland zo fatsoenlijk dat er niet zoveel regels nodig zijn?
Leon Dohmen
Pro-lid
Geen of minder regels betekent geen of minder bescherming van consumenten en klanten. Socioloog/filosoof Émile Durkheim wees meer dan 100 jaren geleden al op het 'amorele karakter van het economisch leven en dat dit een publiek gevaar vormt'. Het internet is ooit begonnen zonder regulering. Precies wat ondernemingen wensten en zie wat ervan geworden is. Anarchie, misbruik en schendingen van rechten van mensen in het digitale domein zijn aan de orde van de dag. Dus wetgeving en regels zijn noodzaak om klanten en consumenten te beschermen....

Meer over Ondernemerschap