Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
groety
machiel
wat geeft het een hoop lucht als we uit ons eigen verhaal kunnen stappen.....
Groetjes van een 30-er ;-)
Jouw verhaal (het is ècht een verhaal in de betekenis dat het lineair in tijd is) gáát helemaal niet per sé over generaties. Een groep opdelen kan op honderden manieren: sterrenbeeld, sexe, projectief/empathisch, macrobiotisch biodynamisch/niet, roken/niet, verstand/gevoel, leidend/volgend, Peter’s paraders, Belbin type, Myers Briggs type etc etc. Daar is iets als een “generatie” of willekeurige leeftijdband maar één aspect van.
Ik had een gevoel iets te missen in het (overigens erg goed sfeergeschetst) verhaal.
Wat ik dan doe, is het verhaal copiëren naar Word en “uit elkaar slopen”. Alles van Pieter, An, Richard en Sandra apart zetten volgtijdelijk. Drie minuten werk. Het verhaal is daarmee uiteraard ter ziele, maar er ontstaan (in dit geval) 4 mini portretjes, met geprononceerde eigenaardigheden en details. Da’s Een soort karikatuur met alleen hoofdlijnen eigenlijk. Hartstikke leuk, want nu ontstaat een plaatje dat véél meer vertelt over de personages en . . . waarbij ik mijn fantasie de vrije loop laat om de plaatjes verder in te vullen met dingen die mij logisch lijken. Maar het is ook een serieuze techniek die ik gebruik om complexe zaken af te breken in samenstellende dimensies. Op het gevaar af dat ik de plank VOLLEDIG mis sla, hier het resultaat van zo’n vrije fantasie oefeningetje.
Sandra,
notoir te laat komer, secundair reagerend, gericht op lichaamstaal, niet technisch (anders had ze ge-SMS-t: email is een passief medium) en zoekt draagvlak in de groep
Pieter
Voorzitterstype, gericht op ritueel, groepswerker, draagvlakzoeker, onzeker, stramiendenker, samenwerken is óók verantwoordelijkheid afschuiven (delen), gericht op verleden
An
Observator, scherpe blik, maar niet prominent aanwezig (Belbin-plant?)
Richard
De “gadgetteer” van het stel, multitasker, projectief, zen-achtige situatie beleving, doener, vasthoudertje
Cultuurtje
20 mails voor één item is best wel héééél erg veel. Juist als mensen druk zijn. Ambtenaren cultuurtje? Ik zou de eerste de beste vergadering dáárover willen praten.
De bron van het “conflict”
Het lijkt erop dat jullie elkaar veel zouden willen verhalen over WIE je bent. Waarom je bent zoals je bent. Ik zou zeggen: ga eens een forse borrel halen met z’n vieren. Spreek af dat de eerst die één woord over de zaak zegt de volgende ronde betaalt. Ennuh, blijf allemaal slapen in Noordwijk, iedereen moet kunnen drinken. Juist als er ruimte ontstaat voor die kleurrijke dingen die mensen zo uniek maken, dan durven mensen méér van zichzelf te laten zien en . . . accepteren wellicht het anders zijn van de anderen ook makkelijker.
En die generatiegerichte programma’s? Da’s jullie vak. Dat gaat moeiteloos en spelender wijs voor elkaar komen. Toch?
Groet,
Jos Steynebrugh
Innovatie Consultant
www.changeenhancement.nl
Dank voor je portretten-analyse, lekker scherpe 'diagnose' stel je. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de realiteit in het verhaal heb aangescherpt om 'mijn punt te maken' - van een conflict zoals geschetst is geen sprake; die borrel drinken we regelmatig.
Ik heb Belbin, Myers Briggs, etc- hoe waardevol ook, met opzet links laten liggen en een sociologisch generatiepersepectief gebruikt. Dat is niet hetzelfde als leeftijd/levensfase: de dertiger van nu is een andere dertiger dan die van 20 jaar geleden. (naast overeenkomstige levensfase-thema's) Wie weet bestaat over 10 jaar het 'dertigersdilemme' wel niet meer.
Uiteindelijk is het natuurlijk en en:
- en fileren van de karikaturen
- en het onderzoeken van de tijdsgeest, die de generaties kleurt.
groet,
An