Recent stond ICT reus CapGemini in de schijnwerpers. Want na het kerstreces waren zij het die het onderwerp ‘demotie’ op de vaderlandse hr-agenda agendeerde. Huh, … demotie? Ja, een van de laatste heilige huizen op de arbeidsmarkt! Waar tot op heden iedereen met een grote boog omheen is gelopen. Omdat dit nou niet een erg sexy onderwerp is. Want ‘salarisoffer’ is tot op heden niet écht een frequent punt in overleg met de medezeggenschap. Getuigt op zichzelf dus van moed dat deze technologie- aanbieder een steen in deze vakbondsvijver gooide. En dat past ook wel in hun reclameslogan: ‘people matter, results count!’
Want laten we wel zijn: als de tarieven in de afgelopen periode zo’n veertig procent zijn gedaald, dan is het toch niet zo wonderlijk dat je ook kijkt in hoeverre je een offer va...
demotie nieuw op de agenda? Deed IBM al in de jaren '85.
Alleen noemden ze het "Rebalancing". Zie:
http://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/48910/rebalancingworkf00gree.pdf?sequence=1
Jos Steynebrugh
Ik vind demotie geen goede benaming. Het is gewoon een kostenreductie. Demotie betekent dat beide partijen (werkgever en werknemer) vrijwillig akkoord gaat met (oa) lager salaris. Daar is bij Cap geen sprake van,omdat het alternatief ontslag is.
Cap heeft verzuimd te investeren in de oudere medewerkers, waardoor ze nu met de brokken zitten. Ook de medewerkers hebben te lang stil gezeten qua ontwikkeling.
Over de reactie vd vakbond ben ik het met je eens: bot en hard, al kan ik de reactie wel enig zins begrijpen. Ik denk dat Jan Versteeg er inderdaad er goed aan doet om ook op zijn eigen salaris te bezuinigen. Een tweede goede bezuiniging zou zijn om weg te gaan uit het peperdure pand in Papendal-Utrecht..
Goed dat ook jij er over schrijft. Laat Cap de eerste zijn in hopelijk een lange rij bedrijven die dit punt ter discussie stelt. Het zal de discussie scherper en duidelijker maken. Het lijkt net als met het idee van huizenprijzen (van een paar jaar geleden): het moet hoger, het moet meer. Maar wat als je het niet meer waard bent? Dan zakt de prijs.
En dat Cap verzuimd heeft te investeren in oudere medewerkers zal misschien wel zo zijn, maar als medewerker in de ICT branche mag er toch vanuit gaan dat de medewerker intrinsiek gemotiveerd moet zijn om zijn/haar kennis op peil te houden. De medewerker heeft hier ook een eigen verantwoordelijkheid in. Ga eens bij die medewerkers na wat zij de afgelopen jaren gedaan hebben om hun kennis state-of-te-art te laten zijn. Heeft dit vaak op de OR-agenda gestaan, komt dit terug in voortgangsgesprekken? Anyway, de tijd van houden wat je hebt, en meer meer meer raakt op zijn retour.
Ik, als naïeve begin 30-er, houd er al rekening mee rekening mee dat ik over 25-30 jaar in salaris achter moet. En het zaadje voor deze gedachte wordt in deze tijd gepland.
Waar wacht men nog op?
Bij Cap is het geval dat mensen in krapte voor hoge salarissen werden gecontracteerd en die zijn volgens Cap hun geld niet meer waard. Te vergelijken met Wesley Snijder.
Je vraagt: "Waar wacht men nog op?"
Wat denk je van het 100% outsourcen van HR?
Dat zou de onpartijdigheid wel bevorderen denk ik.
HR in dienst van de werkgever is so-wie-so en spagaatje:
(don't bite the hand that feeds you)
Moet uiteraard wel even over nagedacht worden HOE je dat inricht.
Groet,
Jos Steynebrugh
http://rapporten.hrpraktijk.nl/product/naar-een-succesvol-demotiebeleid.12006.html?utm_source=HRVakwijzer&utm_medium=email&utm_content=button&utm_campaign=25Jan13