Ik lees trouw mijn dagbladen. ’s Ochtends bij de koffie ligt de verse krant op tafel (of op de iPad). Als ik een waardevol nieuwtje zie, dan deel ik dat via Linkedin, Twitter en Facebook. Dat ging makkelijk met de krantendeelapp van Topics. Maar de uitgevers stoppen nu ineens met de app.
Als het een echt journalistiek pareltje is dan maak ik een korte samenvatting voor mijn blog. Ik neem de kop van het artikel met wat tekstregels, noem de journalist met naam en toenaam, en link dan naar Topics. Ere wie ere toekomt. Ik ben er zelf trots op als een andere blog weer verwijst naar mijn blog.
Het nieuws dat ik deel is voor een select gezelschap van vakgenoten en vooral studenten die stof voor hun afstuderen of scriptie zoeken. De nieuwtjes komen steevast weer terug in de tentamens. Vroeger knipte je zo’n artikel uit de krant en het hing het op het prikbord. Het waren mijn knipsels uit mijn krant!
Met de huidige beperkingen op het overnemen, of zelfs maar verwijzen naar, krantenartikelen snijden de dagbladen zichzelf diep in hun eigen vingers. Ik wil dat mijn studenten weer serieuze dagbladen als NRC, Volkskrant en Trouw lezen in plaats van nu.nl te scannen. Maar, hoe doe je dat als het nieuws achter slot en grendel zit… Het zou toch jammer zijn als die mooie dagbladen daardoor in de vergetelheid raken.
Waarom mogen abonnees niet dat wat ze lezen, en voor hebben betaald, delen? Jullie abonnees zijn jullie beste ambassadeurs. Perfecte marketing. Dat lijken de kranten met het stoppen van Topics te vergeten. Jammer.
Walther Ploos van Amstel.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>