De discussie over de voedselvoorziening gaat vooral over de grote spelers in retail en groothandel. Dat is mooi, maar ook kwetsbaar. De distributieketens zijn dun en staan onder grote druk. De sector doet zijn wereldbest om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening blijft doorgaan. De lokale markten lijken in de aanpak echter te worden vergeten. Dat is niet terecht.
Er gaan stemmen op om de grote weekmarkten simpelweg te sluiten. Daar is best wat voor te zeggen gezien de zorgen over de volksgezondheid. Maar, kunnen we het niet anders organiseren? De markten vervullen een sleutelrol in de voedselvoorziening; ook in deze barre tijden.
De lokale marktkooplui kennen als geen ander hun vaak lokale toeleveranciers, kunnen snel schakelen en bieden een betaalbaar alternatief voor mensen met een krappe beurs. De marktlui kunnen er mede voor zorgen dat de lokale voedselvoorziening blijft lopen en de druk op de winkels niet te groot wordt.
Hoe kan ik veilig en met 'social distance' naar de markt? Contactloos bestellen, en betalen, zijn vaak al mogelijk. Veel marktkooplui hebben al een online bestelfunctie voor hun klanten. Soms gewoon met Whatsapp. De consument komt zelf de boodschappen afhalen met de fiets, lopend of met de auto.
Op de Amsterdamse Ten Katemarkt biedt 'Local Heroes' al een afhaal- en bezorgoptie. De order kan gratis worden afgehaald bij het pick-up point aan de Kinkerstraat. Of, de bestelling kan worden thuisbezorgd tegen een kleine betaling.
Sommige provinciesteden hebben grote markten met een regionale uitstraling. Dan werkt zo'n oplossing niet. Wat doe je als er op een drukke zaterdag 4.000 tot 6.000 consumenten in de rij staan? Denk dan na of je die markten, maar dan kleiner, verplaatst naar de woonwijken. Dan voorkom je ook veel onnodige verplaatsingen.
Laten de gemeenten nog eens aan tafel gaan met de marktkooplui voordat ze hun markten sluiten. Welke oplossingen zijn er om contact tussen en met klanten te voorkomen, verplaatsingen te verminderen en, niet in de laatste plaats, de toekomst van de markten te behouden. Geef nu ruimte in de woonwijken aan kleine markten met een goed aanbod van essentiële producten.
Walther Ploos van Amstel.
Foto: Bram Sniekers
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>