Gemeente Amsterdam gaat ondernemers helpen bij zero-emissie zones

Op 1 januari 2025 gaat de uitstootvrije zone in Amsterdam van start. Om ondernemers te ondersteunen bij deze overgang, neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Zo kunnen zij hulp krijgen bij het overstappen naar uitstootvrije voertuigen of het aanvragen van ontheffingen als een directe overstap niet mogelijk is.

Er komt ook een overstappakket ter waarde van 3.000 euro voor Amsterdamse mkb-ondernemers en non-profit instellingen. Daarnaast worden ondernemers op diverse manieren geïnformeerd en voorzien van persoonlijk advies. Een proefproject met een ‘klushub’ aan de rand van de uitstootvrije zone biedt ondernemers de mogelijkheid om daar over te stappen op een uitstootvrij voertuig.

Oude dieselvoertuigen

Vanaf 1 januari 2025 zijn de meest vervuilende bestel- en vrachtauto’s niet langer welkom binnen de S100. Voor nieuwere voertuigen gelden overgangsregelingen. Veel ondernemers hebben al maatregelen genomen, maar er zijn nog voertuigen die vanaf die datum niet meer in het centrum of binnen de ring mogen rijden. Ook zijn er ondernemers die nu nog onder een overgangsregeling vallen, maar binnen een of twee jaar moeten overstappen. Daarom is het van belang dat ondernemers zich goed voorbereiden. De gemeente ondersteunt hen met extra initiatieven om hen te helpen bij de overstap of bij het aanvragen van een ontheffing.

Wethouder Melanie van der Horst van Verkeer en Vervoer: “Vooral kleinere ondernemers hebben meer moeite met overstappen en ik begrijp dat ze zorgen hebben. Juist omdat we oog hebben voor de persoonlijke situatie van ondernemers, wil ik alles op alles zetten om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen.”

Ondernemers informeren

Om ondernemers zo goed mogelijk te informeren over hun opties, heeft de gemeente de afgelopen jaren diverse communicatiekanalen ingezet. Ondernemers ontvingen brieven, werden uitgenodigd voor speciale bijeenkomsten bij brancheorganisaties en kregen bezoek van teams die hen persoonlijk opzochten, bijvoorbeeld in bouwmarkten. Ook zijn er logistieke adviseurs beschikbaar voor persoonlijk advies over het overstappen naar uitstootvrije voertuigen of het aanvragen van ontheffingen. Vanaf december komt er een speciaal telefoonnummer voor ondernemers die direct advies willen.

Omdat er nog veel vragen leven bij marktondernemers, gaat een team actief langs op markten binnen de uitstootvrije zone om hen te informeren over hun mogelijkheden en te helpen met ontheffingsaanvragen. Voor ondernemers die nog geen elektrisch voertuig kunnen aanschaffen of die financieel niet in staat zijn om over te stappen, is er de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen. 

Daarnaast wordt op 25 november een informatiedag georganiseerd in de Kromhouthal. Hier kunnen ondernemers persoonlijk advies inwinnen en elektrische voertuigen bekijken en testen om te ontdekken wat voor hen geschikt is.

Overstappakket

Vanaf 1 december komt er een financieel overstappakket beschikbaar. Hiermee kunnen Amsterdamse mkb-ondernemers en non-profit instellingen 3.000 euro besteden aan uitstootvrij deelvervoer, logistiek vervoer of de aanschaf/lease van uitstootvrije voertuigen. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om te experimenteren met wat voor hen het beste werkt. Deze regeling komt bovenop bestaande sloopregelingen en landelijke subsidies, met een totaal budget van 500.000 euro.

Klushub

In december start een proef met een ‘klushub’ in de Piet Heingarage. Hier kunnen ondernemers hun bus parkeren en overstappen op een elektrisch voertuig. Dit concept, dat al door grote bedrijven wordt gebruikt, is nu ook toegankelijk voor kleinere installatie- en servicebedrijven die dit zelf niet kunnen organiseren. Enkele bedrijven hebben al aangegeven van deze klushub gebruik te willen maken. De proef richt zich op het testen van de geschiktheid voor verschillende doelgroepen. Ondernemers kunnen via een app een parkeerplaats en een elektrisch voertuig reserveren. Deze proef maakt deel uit van het Europese project MoLo Hubs en wordt georganiseerd samen met de Hogeschool van Amsterdam. GeenStijl was minder enthousiast over de plannen. Rotterdam deed eerder een proef.

Bron: gemeente Amsterdam

Lees meer op: DoeHetZero