Vakantieverhuurplatform Airbnb stelt in Parool: 'Het probleem van overtoerisme in Amsterdam wordt niet veroorzaakt door incidentele woningverhuur'. Dat klopt. Maar Airbnb begrijpt de bezwaren van veel Amsterdammers niet. Het gaat niet om overtoerisme, maar het effect van vakantieverhuur op de buren en de buurt. De lusten van de verhuurders worden de lasten van de buren. Elk weekend krijgen zij weer andere gasten onder hun dak. Dat leidt tot een gevoel van onveiligheid, minder sociale cohesie en veel overlast. Wereldwijd groeit de weerstand tegen Airbnb.
Inmiddels vindt in mogelijk 20.000 woningen in Amsterdam vakantieverhuur plaats. Zowel in dure koopappartementen als in sociale huurwoningen. Het gaat om meer dan 1 miljoen overnachtingen per jaar. Zo'n 5.000 woningen zijn zelfs structureel onttrokken aan de woningvoorraad en dat aantal groeit. De vakantieverhuur groeit maar door en de handhaving houdt het niet meer bij. Daar is niet tegenop te bouwen. De koop- en huurprijzen schieten omhoog.
De regels voor Bed-and-Breakfast, vakantieverhuur en toeristenverhuur zijn duidelijk. De meldplicht leek een mooie stap in de goede richting bij de aanpak van de vakantieverhuur; de hoofdbewoners meldt on line op welke dagen hij verhuurt.
Maar, de gemeente moet wel voor zorgen dat meer handhaving ook leidt tot een hogere pakkans. Een 24 uur meldpunt kan daarbij helpen. Directe handhaving is nodig voor de heterdaadjes.
Belangrijk bij de meldplicht is ook de 'opt out' door Verenigingen van Eigenaren. Is er geen toestemming voor vakantieverhuur dan moet de hele Vereniging van Eigenaren zich kunnen uitschrijven. Het meldregister moet dus openbaar zijn, ook om te kijken of de vakantieverhuur wel is gemeld.
En, een maximale verhuur voor 30 of 60 dagen per jaar? Lood om oud ijzer. Na 30 dagen verkast de verhuurde gewoon van Airbnb naar een ander verhuurplatform. Toerisme levert meer op dan drugs- of vrouwenhandel en de pakkans is klein.
Maakt de Amsterdamse meldplicht echt het verschil? Naast ‘te druk’ is vooral het veranderende gebruik van woningen de stad en de veranderende sfeer in de buurt een steeds groter probleem. Hoe meer de balans verschuift naar tijdelijk gebruik (toerisme, tijdelijke bewoning, korte bezoeken) en hoe groter het economische belang van kortdurende investeringen, hoe groter de overlast voor de vaste bewoners en duurzame gebruikers van de stad is.
In het begin was ik er nog van overtuigd dat een eigenaar met zijn woning mag doen wat hij wil zolang niemand er last van heeft. Daar kom je samen wel uit, toch? Maar, ik weet wat vakantieverhuur bij buren betekent. Wij kunnen geen vrijgezellenfeest meer zien of horen. Bedreigingen door verhuurders? We zijn het zat. Ik ken de gevolgen voor de sociale cohesie voor de buren en de buurt.
Ik ben er steeds meer van overtuigd dat vakantieverhuur niet juist is. Een woning is geen verdienmodel, ook niet voor 60 of 30 dagen per jaar. Fairbnb bestaat simpelweg niet. Het is tijd voor echt harde maatregelen om de buurt weer in balans te brengen. Waar blijft dat totaal verbod op vakantieverhuur in Amsterdam?
Walther Ploos van Amstel.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO