Duurzame businessmodellen voor kleine innovatieve ondernemers in stadslogistiek

De duurzame innovaties in stadslogistiek, waarbij de klant op de eerste plaats staat, lijken niet altijd te komen van de grote spelers. Innovaties lijken vooral te komen van kleine locale spelers. Ze willen allemaal een locaal alternatief bieden naast de grote logistieke platforms. Ze kiezen bewust voor een sociaal rechtvaardige, ecologisch duurzame en economisch vitale samenleving. Maar, hoe overleven die jonge innovatieve spelers het tegenover de massieve mastodonten in de markt?

Sinds 2022 werken de lectoraten City Logistiek en Entrepreneurship van de Hogeschool van Amsterdam samen aan het RAAKmkb project 'Duurzame Buurtlogistiek: Kansen voor Hubs'. Samen met Yasmine Schilder, een student van het AMS Institute, is een literatuuronderzoek uitgevoerd naar best practices voor duurzame businessmodellen.

Het onderzoek heeft als doel te begrijpen waarom sommige duurzame bedrijven in stadslogistiek failliet gaan, terwijl andere blijven bestaan. Deze vraag werd relevant toen enkele mkb’ers binnen het buurtlogistiek project failliet gingen. Door online verkenning en consultatie met deskundigen is een shortlist van 13 best practices opgesteld, waarvan drie nader zijn onderzocht via publieke bronnen en interviews.

Opvallende bevindingen waren de belangrijke rol van de inzet van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt en een bewuste, geleidelijke groeistrategie. Deze kennis kan helpen bij het ontwikkelen van duurzame businessmodellen in stadslogistiek. 

‘Veel mkb-ondernemers die een hub willen opzetten lopen in de praktijk tegen obstakels aan’, zegt projectleider Susanne Balm. ‘Zo is de ruimte voor hubs schaars en duur en is de winstmarge op logistieke diensten laag. Daarnaast kunnen de diensten op hubs leiden tot negatieve effecten in de directe leefomgeving, zoals verkeersdrukte en -onveiligheid en ergernis door verkeerd geparkeerde (deel)voertuigen. Met ons onderzoek helpen we mkb-ondernemers bij het ontwikkelen van kansrijke businessmodellen die bijdragen aan de levensvatbaarheid van hun bedrijf, maar ook aan de leefbaarheid, bereikbaarheid, klimaatbestendigheid en economische vitaliteit van buurten.’

Bron: HVA

 

Voor meer informatie over het RAAK-mkb project 'Duurzame Buurtlogistiek: Kansen voor Hubs’ neem contact op met Susanne Balm (lectoraat City Logistiek) of Koos Johannes (lectoraat Entrepreneurship).

Koos Johannes: k.johannes@hva.nl of Susanne Balm s.h.balm@hva.nl