De Amsterdamse coalitiepartners willen in het nieuwe coalitieakkoord een zero emissie zone fiets voor een betere luchtkwaliteit. Dat is hard nodig, omdat slechte lucht ongezond is. Amsterdammers leven daardoor drie maanden korter. Een van de redenen van teveel fijnstof is de slijtage van auto- en fietsbanden.
In Amsterdam wordt per jaar circa 1 miljard kilometers gefietst. De slijtage van fietsbanden leidt tot 10 procent van het fijnstof in Amsterdam en dat aandeel neemt langzaam toe. Dat moet duurzamer vinden de politieke partijen.
Carlo de Reijer, directeur Smart Mobility bij Brabant University of Technology: “Een belangrijke, vaak vergeten bron van fijnstof is de slijtage van banden. Zeker bij de steeds zwaardere elektrische fietsen en fat bikes". De Open Universiteit deed ook onderzoek: fijnstof als gevolg van bandenslijtage is verantwoordelijk voor 130.000 tot 300.000 doden wereldwijd elk jaar weer.
Het plan dat nu op tafel ligt is om binnen de ring en in het stadsgebied Weesp een zero emissie zone fiets in te voeren. Fietsen die ouder zijn dan 10 jaar komen er na 2025 niet meer in. Fietsen moeten na 2025 voorzien zijn van ultra-low-emission banden die geen fijnstof achterlaten. Er komt een subsidieregeling voor Amsterdammers die kunnen aantonen dat ze hun fiets echt nodig hebben.
De Fietsersbond reageerde verrast: "Het is fietsje pesten. Wij staan natuurlijk voor een schone en gezonde stad. Maar, je kunt de arme Amsterdammers niet laten betalen voor ultra-low-emission banden die nauwelijks te krijgen zijn. Er is ook nog zoveel te winnen met banden die goed zijn opgepompt. De gemeente moet eerst maar eens zorgen voor een fatsoenlijke bandenpompinfrastructuur en het leggen van fijnstofabsorberend asfalt ".
De fabrikanten van fietsen reageren verheugd op de zero emissie normen en hopen dat veel andere Europese steden gaan volgen. Gazelle directeur Floortje In 't Wiel: "Nu 70 procent van de fietsen elektrisch is, is dit een belangrijke stap naar echt duurzaam fietsen. We hebben onszelf veel te lang voor de gek gehouden over de uitstoot van fietsen en fietsbanden". Floris-Jan Achterop van Swapfiets zegt er klaar voor te zijn: "Onze blauwe banden zijn echt toxisch. Wij gaan onze verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de Amsterdammers".
In de wandelgangen van de Stopera verzuchtte een van de nieuwe raadsleden dat het ook wel eens tijd werd om de discussie te starten over de overmobiele haast-hedonist op een elektrisch fiets: "ze nemen steeds meer ruimte in, in onze compacte stad. Eigenijk zou de nieuwe coalitie aan de slag moeten met een beleid dat gericht is op minder mobiliteit, meer verblijven, in plaats van meer mobiliteit".
Walther Ploos van Amstel.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro