Amsterdam gaat oude zonnepanelen een tweede leven geven

Tienduizenden huishoudens in Amsterdam hebben te maken met energiearmoede. Woningisolatie en zonnepanelen kunnen helpen om de energiekosten structureel te verlagen, maar zonnepanelen zijn vaak onbereikbaar voor mensen met lage inkomens en in sociale huurwoningen. In buurten met meer koopwoningen zijn er vijf keer meer zonnepanelen per huishouden dan in buurten met vooral huurwoningen. Daarom komt de gemeente met de Energiebank Zon Amsterdam, die tweedehands zonnepanelen installeert voor bewoners met energiearmoede.

In Nederland zijn er al meerdere lokale Energiebanken. Deze helpen huishoudens bij het verlagen van energieverbruik en kosten. De Energiebank Zon Amsterdam zal tweedehands zonnepanelen gratis installeren bij bewoners met energiearmoede. De panelen blijven eigendom van de bank en worden in bruikleen gegeven, zonder kosten voor de bewoners. Samenwerkingen met lokale installateurs en woningcorporaties worden opgezet om geschikte daken en huishoudens te vinden.

Daarnaast wordt er gewerkt aan het hergebruiken van zonnepanelen, waarbij de panelen worden getest, schoongemaakt en gecertificeerd. De eerste 1.200 hergebruikte panelen zijn al beschikbaar, en er wordt verwacht dat dit aantal de komende jaren zal toenemen. De financiering komt uit het gemeentelijke Klimaatfonds, en in de toekomst wordt gekeken naar andere mogelijke financiële bijdragen.

Het project zal beginnen met pilots in 2025 en wordt geëvalueerd om verdere uitbreiding mogelijk te maken. De Energiebank Zon Amsterdam draagt bij aan het verlagen van energiekosten, het bevorderen van de energietransitie en het verminderen van CO2-uitstoot.

Bron: Gemeente Amsterdam

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>