Amsterdam gaat naar 30 km/uur. Is dat een goed plan?

Amsterdam gaat als een van de eerste Nederlandse gemeenten naar 30 km/u. Vanaf 8 december mag je op 80 procent van de Amsterdamse wegen maximaal 30 kilometer per uur rijden. Is dat een goed plan?

Wegverkeer in bewoond gebied zorgt voor gezondheids- en veiligheidsproblemen. Daarom overwegen steeds meer gemeenten om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur. Wat is het gezondheidsimpact van een snelheidsverlaging? De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL) onderzocht het.

In het AWGL project is onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van een snelheidsverlaging naar 30 km/u in de bebouwde kom op de voor gezondheid relevante thema's geluid, luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en de modal shift naar meer actief vervoer.

Modal shift naar actief verplaatsen

Er is weinig bewijs voor het optreden van een modal shift naar actief vervoer, vooral in Nederland. Het lijkt erop dat een verlaging van de snelheid in Nederlandse steden pas tot een duidelijke toename in de modal shift leidt in combinatie met andere maatregelen die actief verplaatsen (lopen en fietsen) aanmoedigen. De auto gaat er niet mee uit de stad.

Schone Lucht

Er is onzekerheid over de impact van 30 km/h op de uitstoot van voertuigen en de resultaten van onderzoek hiernaar zijn inconsistent en soms tegenstrijdig. De gemiddelde concentraties NO2 en PM zullen hoogstwaarschijnlijk niet of nauwelijks veranderen. Een vaak verondersteld negatief effect van de lagere snelheid op luchtvervuiling is er niet.

Geluid

Het effect op geluidsbelasting is in de literatuur positief. Na de invoering van 30 km/h werd een afname van de gemiddelde geluidsbelasting gevonden tussen 1,5 en 6 dB. Meerdere onderzoeken vonden een afname van 3 dB (bij vrachtwagens zelfs 5 dB). Deze afname is van meerdere factoren afhankelijk zoals het wegdek. Tobias Koster, onderzoeker GGD Amsterdam: “Wat mij positief verraste is dat er een duidelijk positief effect was op geluid, van tevoren wist ik niet zeker of er zo’n groot effect te verwachten was.”

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid verbetert na het invoeren van 30 km/uur; je reageert sneller en bij een aanrijding zijn de gevolgen minder ernstig. Dit blijkt zowel uit registraties van verkeersongevallen als uit modelmatige schattingen. Internationale studies vonden een afname in het aantal verkeersongevallen tussen 24 en 64 procent. Een bevinding was dat in meerdere onderzoeken een “spill over” effect werd gevonden, waarbij autobestuurders rondom de ingestelde 30 zone ook langzamer gingen rijden, waardoor in sommige gevallen ook in die gebieden een afname in het aantal ongevallen werd geconstateerd.

In de analyse naar de veranderingen in snelheidslimieten en ongevallen in Rotterdam werd een tendens naar minder ongevallen op de wegen die naar 30 km/uur zijn gegaan gevonden. Ook nam het totale aantal ongelukken op deze wegen af met 25%. Hoe het, ondanks dat er niet voldoende data beschikbaar was, toch mogelijk bleek dit uit te zoeken en welke beperkingen de onderzoekers tegenkwamen, lees je in het rapport van AWGL.

Gaat het werken in Amsterdam?

Helaas zijn er de nodige uitzonderingen voor Amsterdamse wegen waar je nog wel stevig door mag rijden en heeft het openbaar vervoer een 'status aparte'. Ook is niet duidelijk hoe serieus de handhaving gaat gebeuren.

Het verkeer past zijn snelheid aan op de omgeving. Door wegen een passende inrichting te geven, voorkom je dat weggebruikers structureel te hard rijden. Omzetten van 50 naar 30 km/uur betekent dat de weginrichting aangepast moet worden. Dat gebeurt eigenlijk niet. Anders is er niet tegenop te handhaven. Gaat het gedrag dan echt veranderen? Experts twijfelen.

Overigens, wordt er steeds meer gesproken over de mogelijkheid van het automatisch begrenzen van de snelheid met een ‘intelligente snelheidsassistent’ (ISA). Dit is een logische gedachte, want dit biedt de mogelijkheid om verkeersgedrag direct te beïnvloeden; je kunt simpelweg niet harder kan rijden. Waarom zou de gemeente hiermee niet morgen beginnen met de afvalinzamelingsvoertuigen.

Nog lang geen 'vision zero'

De plannen gaan mogelijk leiden 20 tot 30% minder ernstige verkeersongevallen. Die andere 70% tot 80% verdient ook veel aandacht op weg naar 'vision zero'. Hopelijk komt de wethouder binnenkort met een nieuw meerjarenplan verkeersveiligheid en meer ruimte voor de voetgangers en de fiets. Pas dan maakt het college de ambitie van een onbezorgde stad echt waar. Overigens ontbreken betrouwbare cijfers over verkeersgewonden in Amsterdam. De monitoring van de maatregelen kan wel eens lastig worden.

Als bewoner kun je niet anders dan voor die 30 km/u maatregelen zijn. Het zijn alles behalve linkse hobby's of autoje pesten. De prijs voor jouw individuele vrijheid om 'vol gas' door de stad te rijden is simpelweg te hoog. Dan kan echt niet meer. Wen er maar aan. Maar, er is veel meer nodig om de stad echt onbezorgd en verkeersveilig te maken. Het gedrag van de Amsterdammers in het verkeer blijft ook hier weer de onbesproken olifant in de kamer. Daar helpen 30 km/uur, autoluw, bruggen over het IJ, knippen en bredere fietspaden en -straten niets aan

Walther Ploos van Amstel.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro