In deze economisch moeilijke tijden moet elke organisatie topfit zijn. De 'survival of the fittest' bepaalt welke organisaties de crisis overleven. Hoe FIT is jouw organisatie, team of afdeling eigenlijk?
Organisatiesucces wordt in essentie niet bepaald door het beste product, de slimste marketing of de meest efficiënte logistiek. De onderliggende succesfactor is de kwaliteit – ook wel: fitheid - van de organisatie. In het onlangs verschenen managementboek Maak je organisatie FIT beschrijft organisatiepsycholoog Arjan Eleveld met welke drie stappen je organisatie de crisis overleeft. In het FIT-model, staan de drie letters voor Focus (weten waar je heen wilt), Involvement (motivatie van je medewerkers) en Trust (het vertrouwen in de organisatie). Deze drie elementen bieden de 'survivalkit'...
Echter, één ding moet ik toch opmerken. 'Survival of the Fittest' was een term die Darwin gebruikte om daarmee aan te geven dat de meest succesvolle planten en dieren die organismen waren die zich het best konden aanpassen aan (wijzigende) omstandigheden. Fit betekent hier dus wel iets anders dan zoals Bas Kok het uitlegt.
Juist omdat een heel hoofdstuk in "maak je organisatie FIT" gaat over DSM en over de bestuursvoorzitter Feike Sijbesma, vind ik het belangrijk dit te noemen. Het succes van DSM zit hem nu juist in het vermogen zich steeds aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden. Sijbesma, van oorsprong bioloog, verwijst dan ook regelmatig naar Darwin. Overigens blijkt het bedrijf zo flexibel te kunnen reageren omdat het ook op de andere manier FIT is, in de betekenis van Focus, Involvement en Trust. Dat brengt de beide betekenissen van het woord FIT aardig bij elkaar.
Arjan Eleveld.
Ik heb dit gebruikt voor mijn scriptie nadat mijn werkgever een reorganisatie heeft doorgevoerd. Wat ik me alleen wel afvraag, is dat de vraagstelling wel gericht op leidinggevende, klopt dat?
Ik heb namelijk de vragenlijst alleen verstuurd naar MT.