Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Meestal vind ik je verhaaltjes en reacties goed en beeldend geschreven, scherp geformuleerd en vaak krijg ik een glimlach op mijn lippen.
Maar deze keer is het een erg onsamenhangend verhaal geworden.
Ik vind de opsomming van deze feiten een positieve en subjectieve manier van neerzetten van gesignaleerde ontwikkelingen die, mijns inziens, zeker hebben bijgedragen en nog zullen bijdagen aan de crisis maar tevens ook aan de oplossing ervan.
Daarnaast mis ik nog een belangrijke factor: volgens mij zijn er ook (actieve?) belanghebbenden mbt deze crisis en de vraag voor mij is zelfs of deze mede (doorslaggevend?)geleid hebben tot het dieptepunt waarin we nu toch zeker verkeren gezien de enorme werkeloosheid en werktijdverkortingen die nog steeds spelen.
Recentelijk las ik uit een accountantsonderzoek dat met name de 'hoge bonussen' een significant bijdrage tot deze crisis hebben geleid. Ook zag ik ruim voor deze crisis (mij achteraf pas andere) opvallende financiele 'tekens' die nu pas te verklaren zijn; denk aan ontkoppeling pensioen-indexering waar voor enkele jaren terug nauwelijks sprake van was. En zo zijn er zeker nog meer 'politieke' signalen te onderkennen. Daarnaast komen er nieuwe invloeden vanuit de nieuwe wereldeconomieen en het global gedrag van de conventionele economieen wat ook allemaal meespeelt.
En ga zo maar door. Gelukkig blijft het beperkt tot financiele zaken, wel het belangrijkste op dit moment voor de 'wereldmensen' echter zolang de natuur niet binnen enkele 100'en jaren hierdoor niet onomkeerbaar wordt aangetast is dat eigenlijm maar bijzaak.
De 'natuur' kan dan nog steeds alle wonden helen en ook dit zal dan wel weer tot een goed einde komen; hopelijk niet zo 'revolutionair' als na de vorige crisis die eindigde tegen 1940 wat tevens het begin was van een andere verandering.
Nogmaals : goed verhaal voor mij, ondanks de misschien 'lossere' samenhang.
helemaal mee eens. Maar hoe beschrijf je een bord spagetti? Waar begin je? Elk sliertje trekt een paar andere mee. Het is een mega-complex probleem. Vandaar dat ik naar mogelijke achterliggende oorzaken heb gekeken.
Bijvoorbeeld de reeks 11-11-15-13-10 lijkt geen patroon te hebben, maar als je ziet dat het steeds de tweede woensdag van de maand is wordt het ineens simpel.
Mijn stuk is eerder een voorzet aan de grotere geesten om hier hun licht over te laten sch(r)ijnen. Maar je hebt wel degelijk een punt.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
www.changeenhancement.nl