Creeer een top talent cultuur

In Nederland bestaat net als in de meeste andere Europese landen een sterke behoefte om beleid af te stemmen op het gemiddelde. De middenschool waarin leerlingen zolang mogelijk bij elkaar worden gehouden, CAO’s zonder flexibiliteit op gebied van loonvorming en beoordelingssytemen voor managers zonder prestatieprikkel zijn er symtomen van.

De resultaten van het bedrijfsleven waren in de jaren negentig voortdobberend op economische groei vaak goed. Er was weinig noodzaak tot kritische beschouwing over eigen resultaten. Intussen verloor ons continent zeker op het gebied van technologie, maar in feite in bijna alle branches terrein op de Amerikanen. Die koesteren juist ondernemerschap en kampioen willen worden als kernelementen in hun cultuur.

Wordt het geen tijd dat wij ook hier toptalent ga...

Pieter Rijken
Ik ben het met de kern van dit onderwerp zeer hartig eens, toptalent moet ontwikkelt worden en gestimuleerd worden. Alleen ben ik het niet met de volgende zin eens in dit betoog: "Intussen verloor ons continent zeker op het gebied van technologie, maar in feite in bijna alle branches terrein op de Amerikanen. Die koesteren juist ondernemerschap en kampioen willen worden als kernelementen in hun cultuur. " Het is weliswaar zo dat Amerika technologies hoogstaande kwaliteit aflevert, maar om te veronderstellen dat ondernemerschap en kampioen willen worden relevant is voor het onwikkelen van toptalent, ben ik het niet mee eens. Ik woon en werk reeds tien jaar in de VS en ik kan u zeggen dat het kampioen zijn/worden hier een paradox is. Aan de ene kant is het zo dat men kompetitie stimuleert en groot voorstanders zijn van een vrije markt, dit is de macro visie. Gaan we kijken naar de microvisie dan voelt de gemiddelde Amerikaan zich over het algemeen snel bedreigt als er iemand binnen de organisatie is die slimmer, sneller en beter is dan hij. Een Jack Welch (GE) komt aan de macht doordat hij botter en harder is, niet omdat hij een genuanceerd en effectief leider is. Zo iemand zal je niet snel in Nederland promoten tot CEO. Hier in de VS is het nog altijd zo dat "It is not WHAT you know, but WHO you know", toptalent of niet. Mijn konklussie is dat de Amerikaanse zakenwereld succesvol is ondanks de schaarse ontwikkeling van toptalent.

Meer over Organisatiecultuur