Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Je schrijft: “Uiteindelijk gaat het om de vraag: hoe kan een organisatie het meest profijt hebben van haar communicatie adviseurs?”
Communicatie is, als het goed is, een één-op-één afgeleide van het marketing plan. Hierin wordt beschreven hoe waarden, missie en visie zijn vertaald naar product / marktcombinaties en doelgroepen. De Sterkte/zwakte analyse en Decission Making Unit in functies en personen zijn benoemd en onderkend. Met een beetje geluk zijn daar de branches, type bedrijven en geografische kenmerken aan toegvevoegd. De rol en impact van diverse decission makers zijn ingeschat of onderzocht.
Vanaf hier heeft communicatie slechts een uitvoerende taak. Punt, basta!
Niks strategisch meepraten, niks HRM: koppen dicht en uitvoeren. Overigens: het bepalen van de effectiviteit is een moeilijke zaak. Maar dat geldt voor meer bedrijfsfuncties.
Nou zijn er twee afwijkende situaties.
Situatie 1: het is allemaal netjes beschreven, maar "communicatie" heeft niet gelezen c.q. begrepen. Advies is RTFM (Read The F*****g Marketing Plan) en vraag uitleg c.q. toevoegingen.
Situatie 2: Er ligt een marketingplan met de logica van een slappe dweil in een bord spagetti. Advies: teruggeven aan Marketing met de dringende vraag om hun huiswerk goed te doen. Ja, maar WEL met ee CC-tje aan de Raad van Bestuur en als dat geen echo oplevert aan de Raad van Commissarissen of . . . de al-dan-niet-sociale media.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing en Innovatie Consultant
Ik vind je pleidooi voor een versterking van de strategische rol van communicatie nog te beperkt. Communicatie moet de ambitie dragen en waarmaken om strategisch beleid te helpen ontwikkelen; bedrijven en organisaties zijn steeds meer in interactie met hun stakeholders, klanten en publieksgroepen in een samenleving die grote veranderingen te wachten staat, gezien de economische, ecologische en morele crisis.
Mijn streven is dat communicatie de bestaansreden en belofte van de organisatie helpt te betalen in product-markt-combinaties die meer opleveren dan winst, een sterke reputatie. Wat is de bijdrage van mijn organisatie aan de vitaliteit van mens en aarde? Daar kan en moet communicatie mede leidend in zijn omdat het geen finnaciële of personele belangen primair hoeft te verdedigen.
Huub ter Haar
T
conmunicatiestrateeg
Zin in communicatie
Volgens mij zeggen we ongeveer hetzelfde.
In een Marketingplan dat ik help opstellen staat het antwoord op jouw vraag "Wat is de bijdrage van mijn organisatie aan de vitaliteit van mens en aarde?" op pagina 1 van het Marketing / Businessplan bij "Missie" van Waarde, Missie en visie. Alles wat daarna komt moet hiermee "sporen" inclusief communicatie.
Als opdrachtgevers verderop in het plan ontdekken dat dit edele standpunt toch wel te duur, bewerkelijk, ingewikkeld, of lastig wordt: geen probleem. Maar dan wel weer veranderen / bijstellen op pagina 1.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing en Innovatie Consultant
Ik geloof m’n ogen niet. Ik mag dan van ’43 zijn, maar zo’n achterhaald standpunt - “de heilige Marketing bepaalt...” - heb ik in jaren niet meer gezien. Zelfs bij de meest conservatieve commerciële bedrijven niet. Overigens heb ik dit soort organisaties wel mogen adviseren over de functie en plaats van Corporate Communicatie in de organisatie: op één lijn met disciplines als beleid, productie, service, HRM, logistiek, innovatie ICT en uiteraard ook Marketing. Mijn opdracht was regelmatig om een al te landje pikkerige afdeling Marketing terug in het hok te krijgen, wanneer zij zich met alle communicatie in en door de organisatie met alle stakeholders ging bemoeien: van investeringsbesluiten en financiële jaarverslagen, arbeidsmarkt en werving, crisiscommunicatie, reputatievraagstukken, kernwaarden en interne communicatie bij reorganisaties, tot en met de relatie met organisaties van branche, werkgevers en werknemers. Dus dat “koppen dicht” herken ik wel, maar dan andersom naar Marketing. Dit zijn nu eenmaal beleidsgebieden en vraagstukken waar Marketing wel een mening over mag - zelfs moet - hebben, maar je kunt toch niet volhouden dat al deze gebieden en vraagstukken - en de communicatie daaromtrent - zijn afgeleid van een marketingplan..? Corporate Communicatie heeft juist de taak om te zorgen voor consistentie in alle uitingen naar binnen en naar buiten - zowel over de organisatie als over producten, diensten en denkbeelden van die organisatie. Het lijkt me logisch dat Communicatie en Marketing vriendjes moeten zijn, met name aan de voorkant van boodschap- en conceptvorming.
Misschien zie jij het begrip communicatie in de functie van marketingcommunicatie? Dan begrijp ik je wat beter. Maar ook dan blijft jouw kwalificatie van Communicatie en de uitvoerders niet echt motiverend voor communicatiemensen om op deze manier een bijdrage aan het succes van hun organisatie te leveren. Zeker als die bijdrage uitsluitend in dienst staat van een marketingplan.
Hartelijk groetend,
Karel A. Winkelaar