Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Instabiele relaties (binnen organisaties, bijvoorbeeld) hebben de neiging om zich toch weer te stabiliseren. Zo kan een win/win situatie (waar jij zo graag naar toe wilt) door omstandigheden op een win/loose relatie uitlopen. Mensen streven binnen relaties naar evenwicht. En zo kan het heel gemakkelijk gebeuren dat er straks twee verliezers zijn, maar wel in evenwicht, nietwaar?
Regels bestrijden door regels? Ik weet het niet, hoor, het gaat er bij mij niet gemakkelijk in. Het heeft iets van kwaad met kwaad bestrijden. In mijn optiek kan dat nooit wat worden.
In je eentje ten strijde tegen het kwaad is nog slechter: voor jou, althans.
Misschien toch nog verder zoeken naar (gemeenschappelijke) kansen op succes?
Groeten van Joke
Grappig dat jij over win=win begint, terwijl ik het daar in mijn column niet over heb gehad. Grappig, omdat ik dat natuurlijk wel nastreef. Ik streef dan niet naar evenwicht waarin twee partijen beiden niet verliezen, maar waarin beide partijen winnen. Win=win is voor mij dus iets totaal anders dan relaties die in evenwicht zijn.
Nu over de column: je hebt inderdaad gelijk als je de associatie hebt met kwaad met kwaad vergelden. Mijn verhaal heeft iets spottends of ironisch, maar is toch weldegelijk serieus bedoeld. Ik probeer te duiden, middels een oplossingsstrategie, waar het probleem zit: namelijk in het mechanisme meer regels te bedenken bij verzet. Iedereen die iets tegen de bureaucratie doet veroorzaakt meer bureaucratie, is mijn stelling. Me dunkt dat we hier toch wel een fors vraagstuk aan de staart hebben.
Mvrgr, Hans Waltman
Ik heb de (soms vervelende) gewoonte om tussen de regels door te lezen, maar gelukkig vond jij het wel grappig.
Als ik je goed begrijp zeg je dat protesteren tegen bureaucratie niet helpt. Dat veroorzaakt alleen nog maar meer "regeltjes". Niets doen duurt te lang en " zie je wel" zeggen helpt ook niet. En daarom is je conclusie om de regels met regels te bestrijden.
Stel, dat ik daarin meega. Welke regel(s) stellen we dan als eerste in?
Groeten van Joke
illigaliteit e.d. vraag ik mijzelf af of deze wat taoistische houding
wel werkt.Ook het gelijke met het gelijke bestijden is niet altijd effektief.
Lijkt mij beter een goed doortimmerde inzichtgevende therapie
te verstrekken om ondieren tot een andere attitude te bewegen.
Deze wordt individueel gegeven ivm het verlangde resultaat.
-Met dank voor deze kolom:
H de Ruyter
Breda.
P.S. Ervaringen hiermee verneem ik graag. Kan ook via probleemoplossing.nl...
Ik ben namelijk voor mijn afstuderen bezig met het onderwerp bureaucratie en ik lees en vind op internet eigenlijk alleen maar negatieve stukken over dit onderwerp. Kan het bij een goede toepassing en implementatie niet juist zijn voordelen hebben?
Ik ben bang dat ik het eens moet zijn met alle negatieve reacties op bureaucratie. Hoewel, het is natuurlijk wel ergens goed voor. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan overheden, die burgers gelijk dienen te behandelen. Daar heb je dan regels en protocollen voor nodig. Wanneer vraagstukken echter meer de richting van ontwikkeling en groei op neigen, en dat doen ze snel, dan werkt bureaucratie contraproduktief. Zie ook probleemoplossing.nl. Succes, Hans