Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ik kan mezelf, helaas, niet aan de indruk onttrekken dat u uw artikel met het nodige sarcasme heeft geschreven, het komt op mij zelfs over als een persoonlijke aanval op Boersma.
Ook al signaleert u enkele aspecten in de 'performance' van de heer Boersma die ik herken, toch ken ik Boersma en zijn functioneren onvoldoende om op die feiten een reactie te geven.
Wel wil ik een algemene reactie geven. Pennings kan gelijk hebben als 'zijn' Boersma een marktconforme beloning verdient. Maar wat nu 'marktconform' is en al überhaupt over welke Markt hebben we het dan eigenlijk da's voor mij onduidelijk. Topmannen en -vrouwen met hun dito beloningen worden dan net zoiets als de MAYBACH een prominent of monstrueus automobiel, het is maar hoe je er naar kijkt, en je betaalt ervoor 'wat de gek ervoor geeft'. Tot dat: het tegendeel is bewezen: 'value for money'.
Wat mij betreft mag eenieder, dus ook Pennings, Boersma, hun confréres én hun medewerkers, krijgen wat zij (zelf!) verdienen. (te) Vaak is het echter nog zo dat er in organisaties nauwelijks iets door een individu alleen wordt gepresteerd (nb: zelfs de portier niet) maar dat alles een 'teamprestatie' is en dat vraagt m.i. dan om een 'teambeloning'. Als nu de topman, -vrouw inzichtelijk weet te maken (wat u ook aandraagt) wat hij / zij zelf (!) presteerde én zelf (!) bijdroeg aan het resultaat van de organisatie (bijv. op basis van persoonlijke doelstellingen) dan wordt de gehele discussie over al dan niet onverantwoorde beloningen een overbodige.
Wellicht kunnen we ons in Nederland dan eens op andere uitdagingen storten: zoals het Opleiden en Ontwikkelen van onze (potentiële) medewerkers zodat we de concurrentie kunnen aangaan met de in snel tempo veranderende wereldeconomie. Daarbij al dan niet aangestuurd door Nederlandse topmensen met hun topbeloning.
Spannender is je aanzet: sarcasme, persoonlijke aanval.
Heel eerlijk: ik denk dat je gelijk hebt. Ik had het zelf niet zo door. Bovendien knutselt Anneke Duijts ook altijd in de tekst. Maar als ik mijn eigen gevoel 'beluister', klopt je waarneming. Er zit boosheid over een te klein en te oud circuit aan commissarissen die in mijn beleving door te nauwe spleetjes naar de werkelijkheid kijken. Er zit boosheid over bestuurders die 'van het gezeur af willen zijn'. Ik heb als interim manager bij een energiemaatschappij gewerkt en ik was verbijsterd over het gebrek aan bestuurlijke en managementkwaliteit. Dat allemaal speelt mee. Mag ook meespelen, maar niet als los zwevende emoties. Dan krijg je wat jij hebt opgemerkt. Dat was en is niet mijn intentie. Ik wil graag scherp zijn. Het mag van mij allemaal wat minder politiek correct. Ik vind dat je mensen mag en moet aanspreken. Maar ik wil mensen niet 'aanvallen'. Mijn dank voor je opmerkingsgave.
Zwierige groet,
Chris Juta