Is Uncle Sam nog steeds ons lichtend voorbeeld?

Columns

‘Wat is de functie binnen uw bedrijf?’, vroeg John F. Kennedy eens aan een werknemer toen hij bij de NASA in 1962 een rondleiding kreeg. Tot grote verbazing van de president en zijn omstanders antwoordde het personeelslid het volgende: ‘I’m helping to put a man on the moon sir!’ Het antwoord van de schoonmaker illustreerde goed hoe betrokken de man was bij zijn werkzaamheden voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Die betrokkenheid van Amerikaanse werknemers is over het algemeen nog steeds hoog. Dat komt goed naar voren uit de ‘State of the Global Workplace’, die het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup regelmatig publiceert. Zo is in 2021 maar liefst 34 procent van het Amerikaans personeel actief betrokken bij zijn of haar werkzaamheden. Daarentegen blijven wij net als onze zuiderburen...

Hendrik ten Berge
Armoede is in de VS inderdaad een belangrijke stok achter de deur. Hogere productiviteit komt vooral overeen met snellere groei van ongelijkheid. De “American Dream” drijft op economisch/financiële afvlakking van waarden en sociale relaties. De complexiteit van de nauw met elkaar verweven ecologische, sociale en economische systemen wordt cultureel gereduceeerd tot op het simpele niveau van “making money”. Er is een steeds hoge dosis aan “fake news” nodig om de mensen de zin daarvan te laten inzien. Met het begrip “productiviteit” moet voorzichtig worden omgegaan. Historisch gezien is nergens in de wereld de productiviteit ooit zo hoog geweest als in het Duitsland van 1935 tot 1945.
Leon Dohmen
Pro-lid
Interessant om te lezen is het boek 'Tirannie van verdienste' van Michael Sandel.

Het artikel in de Volkskrant over Sandel gaat hier o.a. op in:
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/filosoof-michael-j-sandel-de-elite-ziet-te-weinig-dat-succes-ook-komt-door-toeval-geluk-en-aanleg~b1f3babe/
Ton Verbeek
Auteur
Beste Leon,

De Amerikaanse filosoof Michael Sandel komt tot de conclusie dat de sociale mobiliteit de laatste decennia in zijn land behoorlijk is afgenomen. De Amerikaanse droom dat je als krantenjongen miljonair kunt worden, is volgens hem een mythe! Dus dat kan volgens Sandel niet een afdoende verklaring zijn voor de hogere mate van betrokkenheid van werknemers.

Wat verklaart dan het grote verschil in medewerkersbetrokkenheid tussen bijvoorbeeld Nederland en de Verenigde Staten? Speelt bijvoorbeeld het verschil in bedrijfscultuur een belangrijke rol? Of zijn er nog andere factoren in het geding? Bijvoorbeeld een grotere mate van autonomie voor het personeel dan bij ons.

Meer over Betrokkenheid, commitment