Bestuurscultuur eist meer aandacht

Columns

Een bedrijfsdrama is doorgaans jaren in de maak: de winst en het marktaandeel kunnen nog steeds stijgen, maar onder die ‘harde’ symptomen kunnen ‘zachte’ ontwikkelingen gaande zijn zoals zelfgenoegzaamheid, gebrek aan strategische richting binnen het bestuur of het onvermogen om goed samen te werken.

Recente bedrijfsdrama’s hebben weer eens onderstreept dat patronen in een bestuurscultuur, die geen directe invloed lijken te hebben, er voor kunnen zorgen dat een onderneming van de ene op de andere dag in grote problemen komt, of zelfs ophoudt te bestaan. Helaas wordt de bestuurscultuur nog te vaak beschouwd als ongrijpbaar, terwijl het zeker concreet gemaakt kan worden. Een goede bestuurscultuur is immers bepalend voor de langetermijnontwikkeling van een onderneming. Cijfers en informatie v...

Tony de Bree
Lid sinds 2019
Duidelijk verhaal. Misschien met kleine aanvulling. Er zou meer aandacht besteed kunnen worden aan het selecteren en werven van commissarissen.

Waarbij naast professionaliteit en integriteit ook goed onderzocht zou moeten worden of er geen (potentiele) belangenverstrengeling plaats gaat vinden of dat om andere reden onafhankelijk toezicht niet mogelijk lijkt.

Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
jaap reijling
Eens met de strekking van het betoog. Toch moet hier ook de vraag worden gesteld waarom de Raad van Bestuur kennelijk het advies van de Raad van Commisarissen naast zich neer kon leggen. In lijn met de observatie van Tony de Bree is in dit geval interessant na te gaan wat het belang is van "toezichthouders" om goed toezicht te houden? Krijgen ze daar meer voor betaald? Dezelfde vraag komt op bij het kennelijke falen van het toezicht op de banken. Kernpunt is dat partijen alleen samenwerken indien sprake is van onderlinge afhankelijkheid. Indien die er niet is, blijven "adviezen" slechts woorden, maar geen "daden". Zie ook het gestelde in mijn website www.organisatieontwerp.com

Meer over Corporate governance