De beste stuurlui staan aan wal

Columns

Met enige regelmaat verschijnen er hilarische artikelen over toepassing van ICT bij de overheid. Met veelal een hoog dijenkletserig gehalte. Alsof het nooit wat wordt. Waarbij er overwegend sprake is van het bekende 16-miljoen-bondscoaches fenomeen. Voorzien dus van veel goede stuurlui die hoofdschuddend aan de kant staan te roepen hoe dit nou toch weer mogelijk is. En wat natuurlijk weer veel reacties oproept waarbij er in de regel nog een schepje bovenop wordt gedaan.

Tsja. Kan om die reden de verleiding niet weerstaan – vanuit mijn dagelijkse werk als kwartiermaker bij de overheid én als redactielid van ManagementSite.nl – om een ander geluid te laten horen. Om zo een aantal van die scherpe meningen ook wat te nuanceren. Want vergeet niet, de overheid is van ons allen. Het is immers ook...

Branko Lastdrager
Fijn artikel dat een mooie inkijk biedt in de overheidskeuken. Prettig om te lezen dat de overheid traag en gestaag voortdurend tracht te adapteren op nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

Ook fijn dat de teneur van het artikel fris, optimistisch en positief is. Heel verademend om ook eens de andere meer lichte kant van een insider te mogen horen. En als burger kan ik met recht zeggen dat mijn vertrouwen in de overheid met elke regel weer voorzichtig toeneemt.

Momenteel wint mijn overheidswantrouwen het nog van mijn vertrouwen, dat is echter aan mijzelf om aan te pakken, graag ondersteund door meer van deze artikelen.

Ik doe dan ook een oprechte oproep aan mijzelf en aan iedere lezer om ook de succesvolle kant van elk (overheids)verhaal waar mogelijk samen met de mislukkingen voor het voetlicht te brengen!
Dirk-Jan de Bruijn
Dank je Branko voor je positieve reactie. Want we weten het allemaal: slecht nieuws verkoopt vele malen beter dan ... Zo oud als de weg naar Rome. Maar wat me wel enigsinds verwondert is dat velen die nu met zoveel spierballentaal beweren dat het niks is - en vooral dat het niks wordt - destijds wel gretig als opdrachtnemer hebben gewerkt voor diezelfde overheid! Ik zou hen dan ook van harte willen uitnodigen om eens een kijkje te nemen in hetgeen de Algemene Rekenkamer vandaag de dag allemaal schrijft over de wijze waarop er nu wordt gewerkt aan de vormgeving van de iOverheid.
Jos Steynebrugh
Dirk-Jan,
je schrijft "by far het meest ingewikkelde arbeidsvoorwaardepakket"

Dan zou je zeggen "haal dáár de bezem door en ga dán ICT-en"
Groet,
Jos
Nico Viergever
Pro-lid
Beste Dirk-Jan,

De aanleiding van jouw column was mijn artikel over SPEER. Jouw verwijzingen daarnaar ervaar ik als denigrerend en inhoudloos.

- Mijn artikel is hilarisch (bedoeld) en waar zijn de dijenkletsers?

- Zie je mij ook als een van 16 miljoen bondscoaches? Ja, die reactie krijg ik wel vaker als ik weer eens een reactie op een project loslaat. Ook wanneer dat een reactie was op een plan (dus voordat het werk werd uitgevoerd!) en dezelfde reactie na afloop zonder aanpassingen gebruikt werd als evaluatie. Zoals Cruijff (om in voetbaltermen te blijven) ooit zei: "Toeval is logisch".

- Deze stuurman stond inderdaad aan wal. Maar is dat een argument?

- Spierballentaal? Waar dan? Wie dan? Ik dacht een vrij logisch en genuanceerd verhaal op te hangen...

Kortom: je klaagt over de vorm maar de inhoud? En argumenten? En dan jouw woorden: "vooroordelen" "waren helaas waarheid". Enig idee waarom, Dirk-Jan? Geen vooroordelen maar een heldere visie op de materie. Nogmaals: Toeval is logisch. En met die visie is het is mogelijk (vaak in de praktijk bewezen!) om, weer vrij naar Cruijff, voordat je die fout maakt, hem niet te maken. Maar dan moet je niet, zoals jij in jouw column deed, Dirk-Jan, weinig inhoudloos met veel etiketten reageren.

Als we het toch over de inhoud hebben:
- Ik ben niet echt op de hoogte, maar was P-Direct niet dat pakket dat enorm lang heeft geduurd tegen gigantische kosten en met heel veel problemen?

- Jouw argumenten over de Gateway Review, de CIO's en de interne/externe PM's. In mijn artikel over SPEERE maak ik nu juist bezwaar tegen dat soort denken. Ik zie dat als het verkeerde hooguit beter doen. Het zal o.a. ongetwijfeld leiden tot Watermeloen rapportages: aan de buitenkant groen maar rood van binnen.

- Tenslotte: "informatievoorziening inmiddels is gepositioneerd als onze corebusiness"? Corebusiness van de overheid??? Hoe kom je erbij? Duidelijk een geval van, zoals ik in mijn SPEER artikel ook al schreef: To a man with a hamer in his hand the whole world looks like a nail. het verklaart de rest van je column.
Dirk-Jan de Bruijn
Beste Nico,

Dank voor je uitgebreide reactie. Een hoop vragen die je stelt: ik tel meer dan 10 vraagtekens! Jawel. Mijn column is vooral bedoeld om eens een ander geluid te laten horen (van iemand die dicht op het vuur zit) omdat er veel en frequent wordt geschreven over het huwelijk 'overheid & ICT'. Veelal met de bekende toon. En ja, jouw SPEER artikel was de directe aanleiding. Daar is ManagementSite toch voor, of niet soms?

De toonzetting van je reactie is nou niet zo uitnodigend; to put it mildly. Het helpt m.i. om ook op een discussieplatform zoals deze om bij de feiten te blijven.

Groet Dirk-Jan
Frans van Koppen
Je stelt terecht dat de "i" in CIO staat voor informatievoorziening. Toch lees ik je column veel over ICT en digitaal. Dit is nu juist weer de valkuil van het technologisch imperatief.
Zien we nu ook weer in de zogenaam "mobile strategy". Weer een speeltje erbij maar de dienstverlening wordt er niet beter op.

Meer aandacht voor de integratie van de "I" in de totale bedrijfsvoering zodat dienstverlening aan burger en bedrijf en het leveren van echte toegevoegde waarde centraal staat.

Dat gaat meer over communicatie tussen organisatiemanagement en de CIO. Hoe kan het organisatiemanagement duidelijk maken wat van het organisatiebeleid de plaats en de eisen aan de informatievoorziening zijn en hoe kan de CIO in organisatietaal de mogelijkheden, beperkingen en innovaties zijn van de informatievoorziening om die eisen in te willigen

Meer over IT en Business