Bent u toe aan sabbatsverlof?

Cover stories · Instrumenten

Het sabbatsverlof (sabbatical leave) begint in Nederland aan populariteit te winnen. Werknemers én werkgevers zien de voordelen van het periodiek toekennen van een langdurig verlof aan trouwe medewerkers. Organisaties maken gebruik van het sabbatsverlof om medewerkers te stimuleren, het ziekteverzuim en burn-out verschijnselen terug te dringen en om een concurrerend voordeel te hebben op de arbeidsmarkt.
De overheid tracht het verlof in de strijd te werpen als compensatie voor de voortdurende loonmatiging.

Dit instrument is tijdelijk niet beschikbaar


Ronald van Tol
Goede vragen, maar de uitkomst is dan niet verrassend en praktisch heeft het weinig waarde.
Conclusie is logisch, maar niet richtinggevend.
Danny Vansieleghem
relatief simplistisch op het eerste zicht, maar toch diepgaand genoeg om een eerste indruk te krijgen over de situatie.
Leslie Bruyndonckx
En wat nu???????
henk hulsen
Ik kan me redelijk vinden in de score (bij teruglezen)en in het advies. waarschijnlijk is het mijn wens om meer waardering en om scherp gehoudente worden dmv veranderingen die eindelijk eens gaan renderen dat ik aan een sabbatsverlof toe ben. Wat mij oppvalt (en vergelijking met veel andere managers om mij heen) dat ik veel waarde hecht aan de waardering van de mensen uit mijn team. Ik ga de komende tijd eens nadenken over mijn teoekomst en toekomstige werksituatie. Groeten, Henk
y.peters-smid
Nu nog verder nadenken over de te nemen stappen. Verder advies zou wel nuttig kunnen zijn en ik houd me dan ook aanbevolen.
Ik vind het wel goed om weer eens je gevoel toch weer helder geconculdeerd op papier te zien staan .......of op je scherm!

We zien nog wel!!
Ton van Holten
blij om te weten dat ik met sabbatical moet, nu moet mijn baas het nog weten
Arjan Oomen
Ongeveer dezelfde reactie als anderen.
Wat nu, ga maar met vacantie voor langere tijd.
Alleen hoef ik dan niet meer terug te komen.
Nou JA.
Arjan
T.
Met dit advies moet ik nu wel toegeven dat ik gelukkig ontslagen ben. lol
Hans
Prima maar beperkte basistest voor iedereen die eens kritisch over (leven en) werk wil nadenken.

Deze test is op meer generieke manier aan te vullen met de volgende drie vragen:
1. ik heb en ik wil (sterkten)
2. ik heb maar ik wil niet (frustraties)
3. ik wil maar ik heb niet (ambities)

Daarnaast is nog te denken aan de meer levensbeschouwelijke kant: hoe kan en wil ik een bijdrage leveren aan de wereld en/of mijn medemens?

Ik houd mij aanbevolen voor een goede website op dit onderwerp.
d. van spankeren
leuke test , alleen had ik wel wat pikantere vragen verwacht .
achja kan niet alles hebben ben gelukkig voor deze test geslaagt dus mij best ! SABBATICAL RULES !!!!!!!!!!! een beetje relaxen op zijn tijd gaan geen kwaad
rik muylle
ben een belg die werkloos is - met enorm veel capaciteiten - heb de leeftijd van 47 jaar bereikt en kom in belgië niet aan de slag - heb reeds meerdere malen testen afgelegd in nederland, waar ik altijd als laatste werd uitgeschakeld - reactie in nederland is dat men daar meer interesse heeft in de ervaring , dan in de leeftijd.

vandaar dat ik die testen op pc aan het bekijken ben en probeer mijzelf nog perfekter te maken
dank
Ferdy
Ik hoop dat wij (mijn vrouw, kind en ikzelf) het kunnen rondkrijgen dat wij volgend jaar een jaar lang met sabbatical kunnen. Of het op het werk kan dat moeten we nog maar bezien maar ontslag nemen lijkt mij geen reden om het niet te doen. Nu nog het financiele plaatje. Daar licht het grootste struikelblok.
FRANS VERMEULEN
De test is kort, maar loopt wel een aantal gebieden langs die de moeite waard zijn. Of je bij een lage score dan sabbatsverlof moet opnemen of gewoon een andere baan moet zoeken is voor mij een relevante vraag

Gyuri Vergouw
Bij een lage score op deze test komt de vraag op, moet ik een verlof nemen of een andere baan zoeken? Zeker is dat bij een lage score het risico aanwezig is op een burn-out, minder presteren of gewoon veel minder plezier en lol in het werkende leven. Lang moet een dergelijke situatie niet duren. Een verlof kan personen de tijd geven goed na te denken over de toekomst en de verwachtingen en mogelijkheden. Feit is ook dat het voor een werkgever moeilijk is om iedereen die twijfelt de kans te geven een half jaar na te gaan denken over het feit of men wel bij deze baas wil blijven werken. Een nieuwe baan heeft daarbij nog het risico in zich van de regen in de drup te komen. Men verwacht een betere werkomgeving, maar krijgt misschien wel meer van hetzelfde. De kans om dan een verlof te nemen is dan uiterst klein. Soms zie je in de praktijk dan ook wel dat men eerst een periode (onbetaald) verlof neemt, om daarna weer fris aan de gang te gaan bij een nieuwe werkgever. Dat kost geld. Maar vrije tijd kan evenveel, zo niet meer waard zijn dan een nieuwe auto, huis of andere luxe goed. Mijn eigen, zelfbetaalde verlof heeft bijvoorbeeld uiterst goed gewerkt om de batterijen weer op te laden en nieuwe creatieve ideeen te ontwikkelen. Het kost een cent, maar dan heb je ook wat. Zo werk ik met nieuwe energie en weer met erg veel plezier in vakgebieden waar ik twee jaar geleden uiterst moe van was geworden.
sara
Ik was gewoon nieuwsgierig wat er uit de test zou komen.
Dit was buitengewoon treffend.
Ik zit op dit moment nl. al in een traject om mijn positie te
verbeteren.
marjolein molenaar
wat ik wist is in deze test bevestigd.
Prof.Dr.Hans Luijten
Aardige oefening,die echter maar een aspect laat zien,namelijk het individu. Als we praten over succesvolle organisaties,dient er een fit tezijn tussen individuele behoeften en competenties en die van de organisatie.
Integriteit is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van organisaties. Zonder integriteit geen vertrouwen,samenwerking en loyaliteit.Wie deze integriteit wil managen,dient rekening te houden met individeel verschillende antwoorden op b.v. deze checklist. Het omgaan met integriteit blijkt met name hoe er omgegaan wordt met dilemma's. Het voert te ver dit uit te werken maar het zou aardig zijn als dit soort vragenlijstjes een plek zouden kunnen hebben bij functioneringsgesprekken.
Gyuri George Vergouw
Auteur
Beste heer Luijten,

Ik ben het eens met u opmerking dat er een fit dient te zijn tussen individuele behoeften en competenties en die van de organisatie. De sabbatical vragenlijst is er vooral op gericht de latente behoeften naar boven te brengen die bij werknemers bestaan. Dat hierover daarna van gedachten dient te worden gewisseld in een open sfeer tussen werkgever en werknemer is daarbij cruciaal. Hierover heb ik eerder geschreven in een eerder artikel over sabbatsverlof op de M@n@gementsite. Uw suggestie deze en vergelijkbare vragenlijsten op te nemen bij functioneringsgesprekken steun ik van harte. Feit blijft wel dat er onder veel werknemers nog altijd angst leeft echt te zeggen hoe men er zelf voor staat, hetgeen ook veel zegt over de arbeidsverhoudingen zoals die op dit moment zijn.

met vriendelijke groet,

Gyuri Vergouw
Prof.Dr. Hans Luijten
Wat een feest om het zo met elkaar eens te zijn.
Ben het van harte eens met uw reactie. Blijf publiceren,want het is de moeite waard,wat U te melden heeft.
Kitana
Sommige dingen in deze test als het verloop van vergaderingen is dus niet echt op mij van toepassing, omdat ik in een supermarkt werk als weekendhulp. Bij deze vraag heb ik dan "de vergadering" vervangen door het werkoverleg, dat komt toch wel aardig overeen. Verder vond ik het een leuke test om te doen, ik heb er dan ook een 9 voor gegeven. Ik hoop dat ik me deze site nog eens herinner als ik later een fulltime baan heb, want dan zou zo'n test wel heel nuttig kunnen zijn, terwijl ik hem nu meer voor de lol maak.
doeidoei, groetjes
Kitana
Willemien
De uitkomst van mijn testresultaat verbaasde mij niet echt, maar het gaf wel een gevoel van verontrusting nu je het zo leest. Het maakt dat ik een knoop moet doorhakken en bang ben voor alle onzekerheden die volgen. Maar ik ga er wel mee aan de slag.
Bedankt, groeten Willemien
Janet
Wat opviel is dat de score precies uitdrukt hoe ik me voel, terwijl ik de vragen toch redelijk algemeen vond. Dit is ook wat ik lees uit de andere reacties. Ik zal het advies ter harte nemen en de test zo nu en dan herhalen om te kijken of er verbeteringen optreden of niet.

Meer over Coaching