Bent u een Karma Kapitalist? Volgens de marketing goeroes (pas op: gevaar voor niet meer zelf denken) een nieuw marktsegment. Wacht even, was het gebruik van marktsegmenten al niet lang geleden afgeschaft omdat er net zoveel marktsegmenten als mensen bleken te zijn? Afijn, voor het gemak dan toch maar even. De Karma Kapitalist is een kapitaalkrachtige, hoog en lang opgeleide man of vrouw voor wie ecologie boven economie gaat…..Dat zijn nog eens keuzes! Zij/hij is bezig met authenticiteit, milieu, spiritualiteit, bezinning en waarden. Nog meer heldendom. Kom maar op, eindelijk raken we verlost van bonusjagers, shareholdervaluehoeren en laffe ratten. Ooit heeft eens iemand bedacht dat je mensen er in kon trainen een rat te worden. Het liep storm… En die rattenvanger schrok zich een rattevan...
Bent u een Karma Kapitalist?
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Verbeter je persoonlijke effectiviteit, scherp je managementvaardigheden en houd je vakkennis actueel
Neem een pro-abonnement en ontvang:
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
- Een Ai-tool die uw persoonlijke organisatievraagstukken beantwoord
(aan de hand van de inhoud van ManagementSite)
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.

Het vraagt aandacht rust en drang naar verdieping om de stap te maken naar zelfonderzoek en ontplooiing.
Een organisatie moet zijn grootste kapitaal, de medewerkers, beschermen tegen de karmaridders en ego-ryders. Wanneer je je medewerkers serieus neemt, het ondernemerschap serieus neemt is het mijns inziens noodzakelijk om jezelf serieus te nemen en geen turbo-cursus zielenroerselen uit de kast te trekken.
Ik ben het er dus helemaal mee eens.
1. Spirituatliteit en bezinning zijn slechts modeverschijnselen voor de trendy manager, net zo oppervlakkig als het materialisme en egocentrisme waartegen ze het medicijn zeggen te zijn.
2. Als je het doet, doe het dan goed. Als je spiritualiteit en bezinning net zo instrumenteel en materialistisch benadert als de rest van de dingen die je doet, zul je er weinig aan hebben. In dit verband is het werk van Chogyam Trungpa interessant, die dit verschijnsel uitgebreid bestudeerd heeft. Zie bijvoorbeeld het boek 'Spiritueel materialisme doorsnijden', Chogyam Trungpa, Servire Uitgevers bv, 1990.
Met vriendelijke groet,
Koos de Heer
Van Aetsveld