U hoeft bepaald geen medelijden te hebben met de top van het Amerikaanse bedrijfsleven. Tegenwoordig verdient men maar liefst 300 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Dit komt naar voren uit wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaans denktank EPI. Amper veertig jaar geleden lag die verhouding nog in de buurt van 40 op 1. Bij de grootste 350 bedrijven in dat land, gaan de CEO’s met ruim 16 miljoen dollar aan salaris en bonussen naar huis.
Natuurlijk moeten leidinggevenden, die een grote verantwoordelijkheid dragen meer kunnen verdienen. En dat geldt wellicht ook voor mensen die over het algemeen productiever zijn. Dat betwist ik op geen enkele wijze. Maar een belangrijke vraag in dit kader is de volgende: zijn dergelijke grote verschillen in salaris ook gerechtvaardigd? Doet het gemis...
Het is alleen maar zielig dat deze mensen zoveel nodig hebben. Waarschijnlijk als compensatie voor iets. Wat precies weet ik niet, maar zielig is het wel.
Hopelijk komen ze er nog eens ooit los van...
Binnen gemeenteland zie ik hetzelfde riedeltje. Er zijn wel managers/teamleiders, maar of ze echt iets bijdragen? Mijn ervaring zegt dat velen hun nut niet kunnen bewijzen, maar toch hoog ingeschaald zijn.
Ik werk in het onderwijs en moet zeggen dat daar over het algemeen capabele managers werken. Ook is het verschil tussen het salaris van een docent en de rector over het algemeen goed te rechtvaardigen. Uitwassen zien we vooral in de Verenigde Staten, maar ook bij Nederlandse zorginstellingen. Zo'n kwart van de zorgbestuurders verdient nog steeds meer dan de Balkenendenorm.
Gelukkig geeft Jos de Blok van Buurtzorg Nederland het goede voorbeeld. Hij verdient als hoogste baas maar drie keer zoveel als een verpleegkundige. Bovendien is de overhead bij Buurtzorg erg laag, en landelijke invoering van zijn concept levert een besparing op van maar liefst twee miljard euro op jaarbasis! (Onderzoek Ernst&Young)
Rutger Bregman van de Correspondent vraagt zich daarom terecht het volgende af:
Zou de baas van Buurtzorg eigenlijk niet de baas van Nederland moeten worden?
https://decorrespondent.nl/5147/Waarom-de-baas-van-Buurtzorg-de-baas-van-Nederland-zou-moeten-zijn/197876415-4c77c222