Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Heel herkenbaar deze 'vakidioten' je komt ze in meer disciplines tegen. Maar meer detail is zoals gezegd niet beter, schijnnauwkeurigheid en simpelweg fouten liggen op de spreekwoordelijke loer.
Maar wat mij nog meer verbaasd is dat organisaties, voor het opstellen van cruciale bedrijfs informatie, het gebruik van Excel toestaan. Waar is de borging of is het zoals je zegt alleen te doen om de excersitie? Het gaat mij zeker niet om de tool maar wel om de in een proffessionele tool vasgelegd en geborgd werk- en denkproces.
Zolang je 'Excelridders' hun gang laat gaan mag/kan je eigenlijk weinig anders verwachtten!
Groet,
Ed van der Tak
@EdvdTak
Het uitsluiten van Excel is een ideaaloplossing, maar in zeer veel situ goaties niet realistisch. Je kunt beter Excel managen. Het heeft zijn nadelen (open, geen audit trail etc) maar wordt niet voor niets veel gebruikt. Het is een van de krachtigste tools die ik ken.
Het verbaast me vaak dat er wel aandacht is voor het uitsluiten van Excelsheets, maar niet voor het beheersen daarvan. De nadelen van Excel zijn immers goed te ondervangen, zodat er kleine applicaties ontstaan. Die applicaties hebben vervolgens directe interfaces met subsystemen, zeer beperkte invoermogelijkheden en bijvoorbeeld goed versiebeheer.
Wanneer wij bedrijven hierin adviseren is het mooi om te zien dat niet alleen de business gelukkig wordt van de Excel oplossing (oa door goede en mooie output, efficientie doordat handmatige bewerkingen worden beperkt). Maar ook controlling ziet dat beheersing van Excel echt mogelijk is.
Hartelijke groet,
Rene
Http://www.infomanagers.nl
volstrekt oneens met je opmerking "open, geen audit trail etc"
mbt "open": delen van het format bevriezen en wachtwoord erop
mbt "geen audit trail etc": coderen is een oplossing, bijvoorbeeld:
<table width="441.0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="bottom">Onderwerp</td>
<td valign="bottom">BURO</td>
<td valign="bottom">4</td>
<td valign="bottom">posities</td>
<td colspan="2" valign="bottom">Alfanumeriek</td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom">Datum</td>
<td valign="bottom">110825</td>
<td valign="bottom">6</td>
<td valign="bottom">posities</td>
<td valign="bottom">Numeriek</td>
<td valign="bottom"> </td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom">Divisie</td>
<td valign="bottom">3</td>
<td valign="bottom">2</td>
<td valign="bottom">posities</td>
<td valign="bottom">Numeriek</td>
<td valign="bottom"> </td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom">Afdeling</td>
<td valign="bottom">7</td>
<td valign="bottom">2</td>
<td valign="bottom">posities</td>
<td valign="bottom">Numeriek</td>
<td valign="bottom"> </td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom">Medewerker</td>
<td valign="bottom">13</td>
<td valign="bottom">2</td>
<td valign="bottom">posities</td>
<td valign="bottom">Numeriek</td>
<td valign="bottom"> </td>
</tr>
<tr>
<td valign="bottom">Versie</td>
<td valign="bottom">5</td>
<td valign="bottom">2</td>
<td valign="bottom">posities</td>
<td colspan="2" valign="bottom">Numeriek</td>
</tr>
</tbody>
</table>
Samengesteld: BURO110825121703
is Budgetronde van 11 augustus 2001, divisie 3, afdeling 7, medewerker 13, versie 5
Tja, je mag er wel IETS voor doen, toch?
Alle items die je onder jouw "etc" kan vangen betreffen organisatie, rechten van users en NIET de tool
Dus zoiets als commentaar van een biljarter na een "ketser": rot keu
En voor de slimbo die niet genoeg meent te hebben aan het aantal digits?
Twee mogelijkheden:
1) aantal digits uitbreiden
2) tijd voor een ECHTE datamining tool?
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Jouw "oplossing" is werkbaar, het blijft echter wel een workaround. Zoals ik eerder aangaf: met Excel valt prima te werken. Er moet wel een goede methode voor worden ontworpen.
Goede control blijft een driespel tussen Mens, Systeem en Proces. Met jouw voorbeeld is er meer aandacht nodig voor proces en mens. Maar met een goede aanpak kan Excel prima werken als systeem, daar zijn we het over eens.
Hartelijke groet,
Rene Slagter
Www.infomanagers.nl