Steeds meer bedrijven krijgen ermee te maken: door het huidige marktklimaat zijn bedrijven genoodzaakt lopende projecten stil te leggen, nieuwe projecten voorlopig niet te starten en organisatieonderdelen te reorganiseren. Her en der ontstaan hierdoor de zogenoemde bankzitters. Dit zijn vaak projectleiders of projectmedewerkers die opeens zonder opdracht zitten en dus voor het bedrijf geen geld meer opbrengen. Er is vaak weinig tot geen aandacht vanuit het management voor deze groep medewerkers omdat de focus op “hoe overleven we de crisis” is gericht. De betreffende doelgroep voelt zich hierdoor veelal niet gewaardeerd, nutteloos en soms slachtoffer. Gevolgen zijn dan vaak verveling, boosheid en weerstand.
Dit alles heeft geen positief effect op de bedrijfsdoelstellingen, die juist dan to...
Bankzitters: onvermijdelijke kostenpost of onbenut potentieel?
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Ik zie in mijn nabijheid dat de bankzitters de meest dwaze plannen en luchtbalonnen uitwerken die, je raadt het al, de productieven nog meer van hun echte werk afhouden.
Het resultaat na de crisis; nog meer kwaliteitscoordinatoren, procesmanagers, change managers, bureaucratietjes, support offices, enz....
Juist nu moet je lean (en mean) in de markt willen staan. Weg met de verspilling, weg met de verborgen werkeloosheid!
Ik schreef er een tijdje geleden al over: teeth-to-tail-ratio.
http://www.managementsite.nl/3127/kwaliteit-klant/toothtotail-ratio-overhead-hoger-geweldsniveau.html
Als bedrijf/organisatie zou je ook de talenten van je bankzitters aan kunnen bieden voor een maatschappelijk doel. Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van hun imago bij het publiek. In de sportwereld zijn er genoeg voorbeelden van sporters die zich belangeloos inzetten voor kinderen/jongeren. Dat is niet alleen een fantastische ervaring voor de kinderen/jongeren maar ook voor de sporters zelf. Bovendien draag je zo bij aan een gezonde samenleving.
In Arnhem heb je bijvoorbeeld de Weekendschool waarin kinderen kennismaken met professionals uit allerlei beroepen. De professionals inspireren kinderen om hun best te doen op school en hun dromen en ambities waar te maken. Als je dat niet van thuis hebt meegekregen helpt het als anderen je laten zien hoeveel meer er mogelijk is.
Op gemeentelijk niveau kun je als organisatie heel dichtbij huis een verschil maken. Grote bedrijven doen dat al door medewerkers in werktijd de gelegenheid te geven om vrijwilligerswerk te doen.
Naast mijn eigen bedrijf ben ik sinds 2000 vrijwilliger bij Home-Start. Home-Start geeft opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen. Door iedere week een halve dag te werken met een gezin krijg ik iets terug dat niet in geld is uit te drukken. Moeders die weer in hun kracht komen en kinderen die weer lachen en spelen. Als we bereid zijn om dienstbaar te zijn ervaren we wat werkelijk telt in het leven.
Bankzitters, ik nodig jullie uit om mee te doen! Je hoeft niet te wachten op anderen. Gebruik je creativiteit en talent om zelf met een inspirerend voorstel te komen. Kies iets waarmee je anderen van dienst kunt zijn en je zult merken dat je daar zelf gelukkiger van wordt.
Erica Groenendijk
www.hartzaken.nl