Banken acteren onder het juk van regelgeving en van de aandeelhouders. Toezichthouders trekken het net om de banken steeds verder aan. Banken hebben het ook aan zich zelf te wijten dat wet- en regelgeving steeds zwaarder wordt opgetuigd. Wet en regelgeving is zelfs een regelrechte ‘succesfactor’ voor banken aan het worden. De benodigde ondersteunende functies trekken een zeer zware wissel op de banken en hebben daarmee veel impact op de organisatie en haar concurrentiepositie. De kosten van het administratieve apparaat drukken zwaar op de omzet en de winstgevendheid van een bank. Bankbestuurders hebben bijna ‘ambtelijke’ vaardigheden nodig om de bank door het rif van procedures en protocollen te loodsen.
Indirect zijn de zeer actieve aandeelhouders (speculanten in opties en derivaten, hand...
Op dit moment is er in Nederland nog steeds sprake van een soort "omerta", zeker gezien de grote herstructureringen en ontslaggolven die er nog aankomen. Oplossingen zijn alleen mogelijk met ons erbij......ik ben er namelijk ook zo een.
Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl
Een sterke koning (overheid) die de roofridder meedogenloos bestrijdt en hem, zo nodig, lijf en goed ontneemt zou een afschrikwekkende werking kunnen hebben. Maar bij de redding van de systeembanken hebben de 21ste eeuwse overheden hun kans voorbij laten gaan. In plaats van de wankelende systeembanken zonder omhaal te nationaliseren werd er publiek geld ingepompt: De roofridders kregen van de koning een premie voor hun schandelijke gedrag.
En wat nog erger is: onze koningen hebben blijkbaar niets van de geschiedenis geleerd. Ongebreidelde kapitalistische hebzucht was een van de hoofdoorzaken van de crisis van 1929. In de nasleep daarvan heeft het Amerikaanse congres de Glass-Stegall wet aangenomen, die een strikte scheiding aanbrengt tussen zakenbanken, spaar- en leenbanken en verzekeraars. Na jarenlang en krachtig lobbyen van de roofridders werd deze scheiding eind vorige eeuw weer ongedaan gemaakt. Als deze scheiding er nog was geweest had het omvallen van Lehman Brothers nooit zo'n reusachtige impact kunnen hebben.
Met andere woorden zorg er voor dat het handelen van de casino kapitalisten de stabiliteit van de systeembanken niet meer kan aantasten. Dan hebben we waarschijnlijk niet eens meer zoveel toezichtregeltjes nodig en kan de bankier weer doen waar hij goed is: De een kan weer gokken zonder de samenleving in gijzeling te nemen, de ander kan zich toeleggen op (risicoloos) sparen en lenen.