Ik wil even een betaling doen via email bij “mijn” bank (ABN). Een klikje op een van mijn Google favorieten brengt me op de homepage van mijn bank. Het eerste wat ik zie zijn een tweetal prominent aanwezige boodschappen in hoofdletters en boven aan de pagina:
De eerste:
HET ZZP SCHADEPAKKET
• COMPLEET PAKKET AAN VERZEKERINGEN
• PER MAAND OPZEGBAAR
• SCHERP GEPRIJSD
• VRAAG NU AAN
De tweede:
DE ONDERNEMERS INTERNET SPAARREKENING
• UW SPAARGELD 24/7 BESCHIKBAAR
• GEHEEL IN EIGEN BEHEER
• MEER WETEN?
dit alles natuurlijk in de zo kenmerkende huisstijl groene boxen.
Ik laat deze toch wel héél bijzondere teksten even op me inwerken. Beide absoluut nieuwe en baanbrekende diensten moeten wel het werk zijn van een heel nest stagieres, die geen van allen hun academisch papiertje zullen gaan halen.<...
Albert Willem Knop
wanhoop niet. De meeste van dit soort dinosuarussen zijn oud en het toeval wil dat ze dan ook binnenkort spontaan verkalken. Het probleem is het stevig aan de leidband houden van de nieuwe aanstormende generatie. Desnoods met het downgraden van hun bedrijfsbolide als ze toch ongewenst gedrag vertonen of met afnemen van de versierselen en opvolgend in de groot-vuil container dumpen.
Jos
Ik wanhoop niet, maar ik ben nog niet vol vertrouwen. Er zijn tekenen die er op wijzen dat de koers verlegd wordt. De beloningen bij ABN worden gematigd, Obama uit zich in stevige bewoordingen over de banken, Nout Wellink wordt regelmatig en nu ook bij de commissie de Wit op het hakblok gelegd, Bos maakt afspraken met de banken, de UK heeft het over een bonustax etc. Dat geeft hoop. Bij de banken zitten echter nogal veel mensen met een fossiel gedachtegoed, die proberen met slinks manoeuvreren de bui over te laten waaien om vervolgens met hun oude praktijken verder te gaan. Zoals gezegd, vooral in de VS en de UK zijn ze nogal hardleers (zie de bonussen die nu weer uitbetaald worden). Van die mensen moeten we subtiel en minder subtiel gehakt blijven maken, om te zorgen dat de richtingsverandering die lijkt plaats te gaan vinden, doorzet en afgerond wordt. Het stevig sturen van de aanstormende generatie is daarvoor van groot belang, maar het eerder genomen fossiele gedachtegoed is niet het exclusieve domein van mensen die binnenkort met pensioen gaan. Het komt volgens mij ook bij jongere bankiers (30-55 jaar) veelvuldig voor.
Albert Willem
Mvg
Tony de Bree
Twitter: @tonydebree & @dagboekbankier