Je zag het de afgelopen dagen natuurlijk al aankomen. De discussie over Uruzgan zou tot een kabinetscrisis leiden. Deze gebeurtenis heeft parallellen met het proces van strategie-implementatie binnen organisaties.
Het proces van strategie-implementatie kenmerkt zich door het definiëren van die acties die uiteindelijk leiden tot een optimale fit van een organisatie met een omgeving. Je zou kunnen zeggen dat het Nederlandse kabinet haar geformuleerde strategie mede wilde implementeren door de NAVO militaire steun in Uruzgan te geven.
De genoemde strategie-implementatie mondt op tactisch en operationeel niveau vaak uit in projectmatige activiteiten. Projecten kenmerken zich o.a. door een scope en verschillende randvoorwaarden. In het geval van Balkenende 4 was er een duidelijke randvoorwaard...
In kabinetten spelen visies en zo men wil ideologieen een rol. Die zijn duur verkocht aan een electoraat en heftig bevochten in een formatie. Die veren schudt men niet af zonder consequenties.
Schrijver beschouwd het politiek bedrijf als een spiegelbeeld van zijn werkelijkheid, de continue organisatie van een onderneming en dat werkt niet. Geen wonder dat de schrijver op de valreep tot inkeer komt met een PS waarmee hij meteen zelf de relevantie onderuit haalt.
De afbeelding onder de kop is illustratief. Een kennelijke technicus die zo te zien doelloos een met wiskundige notatie geschreven formule in spiegelschrift tracht op te lossen. Mening van de redactie of toeval?