Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Daar is op zichzelf niets mis mee, wanneer je je realiseert dat je oogst, wat je zaait. Dan accepteer je dat Edward en Mariska op hun beurt ook dit gedrag zullen vertonen in de richting van hun medewerkers of klanten. Je accepteert ook dat je bedrijf helemaal afhankelijk is van jouw kracht, want zodra iemand anders is, snoer je de mond door de lucht te klaren...
Wil je de kracht van de mensen om je heen maximaal inzetten, dan is authentiek leiderschap op z'n plaats. Als boeken adviseer: 'geweldloze communicatie' en 'woorden die werken'. Ze gaan in op de vraag hoe je zowel aan de ene kant (ruimte geven ) als aan de andere kant ( grenzen duiden) tegelijkertijd recht kunt doen.
De column van Margreet sluit aan bij een gevoel dat ik vaak tegen kom: het idee dat als je authentiek bent, het soft blijft. Het tegendeel is volgens mij waar. Wanneer je authentiek bent leg je tegelijkertijd wat je ziet en wat je voelt op tafel tezamen met wat je wil en wat je van de ander vraagt. In mijn eigen ebook leiderschapsdomeinen ga ik hier op in. Het komt op 22 september uit. Als Margreet wil, stuur ik een exemplaar tzt toe met het verzoek in de commentaarpositie te gaan en op haar beurt een reactie op mijn verhaal te geven...
Hartelijke groet,
Frans Wilms
Super je reactie! Dat was precies de kleine aarzeling die ik had, toen ik de column opstuurde. Natuurlijk propageer ik niet om allemaal maar eens ongebreideld fiks van leer te gaan tegen alles wat ons niet bevalt, want daar hebben we al meer dan genoeg van en dan is de link naar autoritair leiderschap snel gelegd. De context waaruit deze twee gesprekken met Pieter voortkomen is er één van veel aandacht voor ontwikkeling, gesprekken en dialoog. Er is sprake van een goede relatie. Deze bedding is bepalend of de verbinding tussen gesprekspartners in tact blijft. Het mooie van Pieter is dat hij lef toont. Een soort lef dat ik graag meer zou willen zien in organisaties. Hij wijst hen niet af als mens, maar stopt een proces wat voor niemand heilzaam is. En in dat proces laat hij ook zich zelf zien, gewoon een mens van vlees en bloed, met enorm veel enthousiasme voor ontwikkeling van zijn mensen en ook met emoties. Ik vind de boeken die je aanbeveelt fantastisch. Maar dit zou ik er graag naast willen zetten. En ik vind het leuk als je me je nieuwe boek opstuurt en dan maar eens kijken wat er boven komt borrelen :). Je weet het maar nooit met zo'n mens....
Hartelijke groet
Margret
Ik kan me dat zeker voorstellen.
Cruciaal is dan naar mijn idee hoe de vervolgactie van Pieter er uit ziet. Dan is er een (nieuwe) kans om de twee polen van authentiek leiderschap allebei maximale aandacht te geven...
Met hartelijke groet,
Frans
PS: heel fijn, dat je mijn ebook van commentaar gaat voorzien! Ik zorg na 21 september voor een exemplaar.
Misschien is de kunst wel meer openheid betrachten, trouw aan jezelf blijven en vooral: tijdig iets doen met wat niet goed voelt. Dan is de druk nog te kanaliseren. In plaats van dat de irritatie met je op de loop gaat. Daar gaat Geweldloos communiceren ook over natuurlijk.
Vriendelijke groet,
Ludo
Mooi gesproken! "Misschien is de kunst wel meer openheid betrachten, trouw aan jezelf blijven en vooral: tijdig iets doen met wat niet goed voelt. Dan is de druk nog te kanaliseren." Daar ben ik het helemaal mee eens.
De hier geciteerde gesprekken passen in een reeks gesprekken, waarin weloverwogen, duidelijk en in rust gecommuniceerd is. En soms komt er in zo'n proces een moment waarop het contact wat meer ongezouten is.... En soms heeft dat hele directe, door emotie gedreven een prachtig effect. Edward in ons verhaal kon het hebben en knapte er duidelijk van op!
Groetjes,
Margret
Groet, Margret
De huid kan niet 100% dicht, dan is het levensbedreigend, maar ook niet open ; dat ziet er niet alleen onfris uit maar is eveneens levensbedreigend. De huid zal moeten doorlaten en zorgen dat eronder mechanismen / organismen zitten die hetgeen er doorkomt goed kan opvangen.
Dat spanningsveld, die mooie wisselwerking en balans tussen doorlaten en tegenhouden, is hoe ik die slotzin lees van dit stuk.