Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Als ik de vragen overdenk,
is mijn slagvaardigheid een geschenk.
Als ik volledig wil zijn,
is mijn slagvaardigheid tot een pijn.
Als ik grondigheid prefereer,
voel ik mij soms een oude heer.
Mijn rechtlijnigheid is niet haalbaar:
constateer ik op mijn 40-ste levensjaar!
uitkomst klopt wel (bedachtzame werkstijl; eensgezindheid en rechtlijnigheid). Maar zo "diepgaand" kende ik mezelf natuurlijk al.
Ik hoop dat je boek goed gaat.
en vast prettige feestdagen gewenst.
Eugenie
Een lage score op dit aspect wordt in de test gekoppeld aan het (on)vermogen "groepen bijeen te houden door bij verschillen van inzicht de nadruk te leggen op gemeenschappelijke aspecten".
Ik vraag me af of deze koppeling terecht is. Immers, een groep kan ook heel goed bijeengehouden worden door het eens te zijn over condities i.p.v. over inhoud. De uitspraak "alle neuzen dezelfde kant op" spreekt mij persoonlijk bijvoorbeeld niet aan, omdat ik deze interpreteer als "we moeten allemaal hetzelfde vinden". Terwijl managen van diversiteit voor mij betekent dat we verschillen niet moeten toedekken, maar juist koesteren en productief maken.
Door een dergelijke diversiteit kan een groep wel degelijk bijeengehouden worden -- en dan niet (zoals de test zegt) door de nadruk te leggen op 'gemeenschappelijke aspecten', maar juist op de condities waaronder 'verschillende aspecten' productief kunnen worden.
De uitkomst klopte wel met mijn zelfbeeld, maar dat is ook niet raar na 7 vragen met grotendeels overeenkomstige antwoorden.
Toegevoegde waarde van de test is bijna 0.
Vr. groet, Robert-Reinder
Deze testhelpt me wel bij het analyseren van collega's en teamleden, waarbij ik mijn voordeel probeer te doen met hen te spiegelen aan de attitudes en zo mijn benadering te situeren. Mijn persoonlijke effectiviteit neemt daardoor toe.
management werkzaam is .
Helaas herken ik me niet zozeer in de resultaten. Komt misschien nog.
Dit heeft onder andere het effect dat als ik voor een antwoord 10 punten heb gegeven, ik de neiging heb ook in andere vragen daar hoog op te scoren. Dat heeft puur met de wens tot consistentie tussen de antwoorden te maken. Je kunt, zo redeneer ik, niet in het ene geval ergens 10 punten geven en vervolgens op datzelfde antwoord en een andere vraag 1 punt.
Het gevolg is dat de uitkomst van de test minder genuanceerd is dan dat ik eigenlijk ben. Ik weet niet hoe je dat in een test zou kunnen ondervangen, maar het misschien wel een item om rekening mee te houden.
Vriendelijke groeten,
Frank.
blijken
in de praktijk anders uit te pakken
al is het misschien een aardige vingeroefening,
die bij voldoende herhaling perspectief kan bieden
voor een werkelijke situatie.
ik heb hier het beeld van het trainende samourai volk
voor ogen dat in de film zo 'vol bravoure' wordt geaccentueerd.
Het ZELF bewustworden gebeurd te weinig op scholen,
vermoed ik. Teveel wordt daar een plagiaat-zelf gecomforteerd (en misschien wel uitgebuit/baat) door de globale markten van vandaag de dag.
Een eerdere (gelaagde) politieke deelneming van jongeren, bijv. vanaf 8 op lokaal niveau en vanaf 15 op landelijk niveau, zou de maatschappij kunnen baten. Eerdere inweving van jong bloed aan het begin. En misschien ook wel eerdere uitweving op later leeftijd. Immers als het systeem an sich goed en rechtvaardig is, dan kan dit heel wel kloppend zijn.
De vernieuwende gedacht zou natuurlijk wel eerst een kans moeten krijgen om te beklijven. :{i agree}:
Opscholen leer je de eerste 5 à 10 cm van de meter te leren wetenswaardigheden (van het zelf!); de belangrijkste taak voor maatschappij, scholen en ouders is wellicht de uitdaging om leren weer leuk en omlevingzinnelijk te kunnen laten zijn.
Minder ge(re)organiseer, meer chaos? nee, meer redderigheid (microchaos) en appèl aan zelfverantwoordelijkheid (op basis van wereld/omleving bewustzijn).
http://members.aol.com/intwg/trolls.htm
De beste reactie bij dit verschijnsel is géén reactie.
vr.gr. Bernard
Prettig om herkenbare reactie te ontvangen.
Uitkomst is bevestigend t.a.v. mijn zelfbeeld.
Goed om zo nu en dan even via een andere weg naar binnen te kijken.
Groeten Eelco
Wel heel zwart-wit, deze test, en de vertaling van de score. De test is natuurlijk doorzichtig en manipuleerbaar. Het herhaaldelijk gebruik van dezelfde zinnen geeft mensen misschien het gevoel consistent te moeten zijn. Ik snap dat je op een website niet met een doortimmerde test kan komen, zou te lang duren om in te vullen.
Groet,
Joan
Dit kan ertoe lijden dat u uzelf gemakkelijk wegcijfert, maar ook kan dit, als andere uiterste, soms leiden tot manipulatie.
En dan is grondigheid niet eens mijn voornaamste kenmerk!
Ik vind deze test, net als je visie op priemgetallen, een slordige slag in de richting.
Zoiets als "Het is vierkant en heeft vier poten en het leeft"
Juist: Tafel met houtworm.
Jos Steynebrugh