Was will das Weib? Triest voor Sigmund Freud, maar hij heeft nooit het antwoord gevonden op dezee vraag. Dertig jaar vorsen ten spijt; aan het einde van zijn leven had hij geen enkel noemenswaardig zicht op de drijfveren van de vrouw. Je kunt het hen natuurlijk gewoon vragen. Psychoanalytisch is dit weinig baanbrekend. Maar goed, het zou een leuke optie zijn geweest. Voor zover we weten, vroeg hij het één keer. Aan prinses Marie Bonaparte. Een bevredigend antwoord hij heeft er desondanks bij leven en welzijn niet op gekregen. Het is dan ook een grote vraag.
In 2008 heeft Sigmund vanuit Gene Zijde kunnen zien dat een aantal hoger opgeleide, succesvolle vrouwen een poging waagde om het antwoord te formuleren. De vraag wordt nu niet gesteld áán een prinses, maar beantwoord in het bijzijn ván ...
Bravo: schitterend en vooral met veel fijnzinnige humor geschreven stuk. Zeker geen droogkloterig verhaal. Kunnen we wel gebruiken op deze meestens best wel serieuze site.
Ben zeer benieuwd of vanuit deze invalshoek nog meer verklaard kan worden, zoals de betere organisatiegraad bij mannen, de meer op het resultaat dan op het proces gerichtheid en wellicht nog andere facetten die we in het glazen gebouw zoal tegenkomen.
Blijf vooral schrijven Wilco.
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
Vooralsnog ga ik er vanuit dat masculien organiseren niet per definitie beter is. We doen dat als soort weliswaar al honderden jaren, maar dat komt omdat mannen de zaken nogal domineerden. Denken in harkjes van bazen en bovenbazen maakt het voor hen eenvoudiger. Dat concept wordt hier en daar toch wat sleets. Voor (tijdelijke) netwerkorganisaties zet de beschikking over meer feminiene gaven je op een Olympische voorsprong; klein, maar voldoende om te winnen…
Wilco van Gelderen
www.denkeninrollen.nl
Volgens mij is de goede bedoeling van jouw artikel niet helemaal helder geworden, althans voor mij niet meteen, dat duurde een paar keer lezen, ook van de reacties. Voor mij gevoel komt dat door jouw woordgebruik, waarmee je aanhaakt aan negatieve connotaties in ons onderbewuste en dat je een heel duidelijk verschil neerzet tussen mannen en vrouwen. Jammer, want jouw reactie laat heel duidelijk zien dat je een positieve boodschap wilde uiten. Dus dankjewel voor die toevoeging.
Overigens staat er in deze nieuwsbrief een artikel over mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten die in beide geslachten aanwezig zijn. Wel handig dat artikel ook even te lezen voor mensen die nog erg in mannen en vrouwen denken en vergeten dat we allemaal mens zijn met beide kwaliteiten aan boord :-)
Hartelijke groet,
Marjolein Hins
MM&P boardroomcounseling
Bedankt voor je reactie en aanvulling!
Ik krijg veel reacties op het stuk. Vooral als ik mij in de wandelgangen ophoud. Het houdt de gemoederen blijkbaar bezig. Maar ja, er hoort dan ook een grote vraag bij en Freud kwam er ook al niet goed uit...
Met androgene groet,
Wilco van Gelderen
www.denkeninrollen.nl
zijn er dan geen verschillen tussen man en vrouw?
vind het stuk hilarisch EN leerzaam. Idd niet eenduidig, en niet naar een keiharde conclusie toegeschreven.
negatieve connotaties? welnee? realiteit, testosteron speelt een rol.
schreef zelf ook al iets in deze trant, maar dan anders: http://www.managementsite.nl/7293/human-resources/vrouwen-top.html
Nu ben ik geen volleerd woordkunstenaar, maar in de slotalinea haal ik toch helder aan dat meer vrouwen hoog in de boom zo slecht niet is? Hoewel met kritische ondertoon, had ik op het werk nog nooit zoveel aandacht van vrouwen. Klopt het dan toch, dat schrijvers iets hebben…
Met de vriendelijkste groet,
Wilco van Gelderen
http://www.denkeninrollen.nl