Albert Heijn: pimpen en wokken

Albert Heijn maakte onlangs haar “winkel van de toekomst” bekend. Warme kleuren, hoge schappen, een verbreed assortiment. Albert Heijn (AH) wil fans.
Winkelen moet een event worden. Met wokken, grillen en koken met sterren.

Ogenschijnlijk is het niet bijzonder. Mensen noemen zich regelmatig fan van een winkel.
Het woord fan stamt af van fanatiek. De oudste betekenis: door een godheid in vervoering gebracht. De moderne versie zien we bij popsterren en charismatische leiders: door het vermogen te boeien en inspireren kunnen ze anderen beïnvloeden en veranderen. Hier zijn we bij het DNA* van AH.

Het DNA vormt de kern, de primaire laag van een bedrijf. Hierin besloten liggen de drijfveren van de oprichter(s). De kunst is de symboliek van deze laag te begrijpen. En deze steeds opnieuw uit te vi...



Sjoerd Talsma
Als distributiekracht de kern van AH zou zijn, dan zou de traditionele AH winkel aan het uitstreven moeten zijn om plaats te maken voor Albert.nl. Via internet je boodschappen bestellen om deze vervolgens in je keuken geleverd te krijgen, wordt steeds populairder, maar het is geen vervanging van de winkel.
Reeds in de vorige eeuw was AH bezig met electronisch boodschappen doen, destijds nog met een of ander kastje. Ondanks dat dit in Frankrijk redelijk aansloeg, mislukte het in Nederland. Reden: het van A naar B krijgen van boodschappen is niet de kernactiviteit van AH. De kernactiviteit is 'het boodschappen doen als vrijetijd besteding'. Veel Nederlanders vinden het nog steeds leuk om boodschappen te doen in een gezellige winkel. Voor veel huisvrouwen heeft het ook nog een sociale functie: even een praatje maken in de winkel.
AH is marktleider in supermarktland en dat betekent dat AH voorop moet lopen in het innoveren van het supermarkt product zoals het dat tot nu toe meestal gedaan heeft. Als eerste met de bonuskaart en koffie in de winkel. En ook Albert.nl is een voorbeeld.
Of eco producten en "echt en lokaal" nu echt een betere vorm van innoveren zijn dan wokken en grillen in de winkel, betwijfel ik dan ook sterk.
Marijke Hulsing
Er is volgens mij een verschil tussen de kernkwaliteit, het hart van het succes - en het kern- of oerproduct. Het oerproduct is volgens mij het leveren van levensmiddelen/de dagelijkse boodschappen. Dat is naar mijn mening een primaire behoefte van de consument en geen "vrije tijdsbesteding".

Ik ben het er overigens helemaal mee eens dat sfeer, een modern winkelinterieur, persoonlijk contact (en ook service), even contact maken met bekenden, onderdeel uitmaken van de (oer)productformule van AH. Dat hoeft niet weg: een totaal electronische winkel geloof ik ook niet in. Omdat mensen zo'n levensstijl (nu) niet willen.
Historisch gezien heeft AH hier overigens wel consessies gedaan: de oervorm van het winkeltje in Zaandam was het summum van persoonlijk contact. De zelfbedieningsformule, en later het voorverpakken van allerlei artikelen hebben de contactmomenten verminderd.

Gemak, snelheid, keuzevrijheid werden bevorderd. Ook door het "koelkastproject". Het was revolutionair koelkasten te distribueren via een supermarkt. Het zette de hele handel op zijn kop. Daardoor hoefden mensen juist niet meer elke dag naar de winkel en konden ze voor meerdere dagen tegelijk inslaan. Meer gemak dus, tijdswinst feitelijk. En het mee-ontwikkelen van een nieuwe levensstijl. Zo zijn er meer voorbeelden te geven waarbij de echte klappers als ankers distributie, technologie en het mee-ontwikkelen van een nieuwe levensstijl hebben.

De koffie en Albert.nl zijn voorbeelden van zeer oorspronkelijke instrumenten - geen recente innovaties. Albert sr. is in de 19e eeuw al begonnen met eigen koffie en dat is altijd zo gebleven. Hij bracht ook zelf de boodschappen rond - met de hondekar destijds. En dat geldt ook voor kortingsacties als middel tot klantenbinding - wat de bonuskaart feitelijk is.