Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Dag Freek,
Ik lees je stuk over de overeenkomsten van Agile en Lean op Managementsite. Interessant om te lezen! Wat er bij zou kunnen, denk ik, is de letterlijke betekenissen van de woorden.
Agile staat voor behendig: als einddoel ervoor zorgen dat je bedrijfsprocessen behendig zijn. Dat ze heel erg makkelijk en snel, vlot reagerend op prikkels uit de omgeving, zichzelf kunnen veranderen. Als veranderen gewoon goed in de processen zelf zit ingebouwd, als het geheel van in't Veld dus gewoon goed is geïmplementeerd en werkend, dan zal een organisatie zichzelf continu aanpassen, en reageren op de sensoren die goed zijn ingericht. En dan gaan de wetten van Darwin ook voor organisaties gelden: de best aangepaste en de snelst reagerende groeit verder. Niet snel genoeg of foute aanpassingen doorgevoerd? Dan wordt de organisatie kleiner of sterft uit... Kernbegrip: Effectiviteit, altijd flexibel reagerend op de omgeving
Lean staat voor mager. Ofwel: Haal het vet eruit. Cut he crap. Haal processen, of activiteiten daarin, eruit als ze geen echte toegevoegde waarde hebben. Alleen activiteiten en dus processen hebben die daadwerkelijk waarde toevoegen aan het eindproduct. Dat levert vaak veel discussie op: over wat nu precies dat eindproduct is, of de kwaliteiten daarvan. Maar de discussie moet gevoerd worden. Dan krijg je de meest magere maar goed werkende processen. Kernbegrip: Efficient, zo goedkoop en snel als mogelijk.
Dat het helemaal ideaal is als een bedrijfsproces aan beide voldoet moge duidelijk zijn. Het zijn wel aparte eigenschappen van bedrijfsprocessen (geen namen van veranderingsprojecten). Het zijn kwaliteiten die bij voorkomende grote veranderingen kunnen worden ingebouwd bij het ontwerpen van de processen. Maar ook bij het doorvoeren van incrementele verbeteringen kun je, met deze uitgangspunten in het achterhoofd, stappen maken om de bedrijfsprocessen more lean and agile te krijgen.
De veranderingsprocessen die je doorvoert, gebruiken dus veel (of alle) uitgangspunten van deze beide 'gedachtengoeden'. En misschien nog wel een paar meer. Dát is waar je als externe partij mee kan concurreren denk ik.
Niet te serieus nemen, dit kwam zo in me op bij het lezen van je stuk. Leuk om er weer eens over na te denken!
Met vriendelijke groet,
Jaap Koole
Mee eens juiste de combinatie van deze en nog een aantal andere methodieken zorgen ervoor dat organisaties de volgende stap kunnen zetten. Ik zie om me heen echter heel veel of/ of denken en opmerkingen als het lean "tijdperk" is voorbij....... erg jammer voor alle energie die in deze initiatieven is gaan zitten en mijn inziens ook onterecht.