Zaken doen in....Denemarken (2)

De nieuwe Opera in Kopenhagen c Gyuri Vergouw

Denemarken mag dan tot Scandinavië behoren, erg Scandinavisch is het niet. Geen midzomernacht, geen bezopen landgenoten die met kratten bier de taxfree uitlopen en over wintersporters hoef ik het al helemaal niet te hebben. Kent U Deense schaatsers, skiërs of schansspringers? Eigenlijk zijn Denen een kruising tussen Duitsers (kwaliteit; worstjes), Engelsen (bier), Nederlanders (vrijheid blijheid) en Friezen (vriendelijk afstandelijk) met een toefje Chinees (probeer maar uit te spreken de getallen 5, 9 en 10) voor de taal. Overigens zullen ze u er dan waarschijnlijk op wijzen dat alle inwoners van deze landen zo’n beetje afstammen van de Denen. Zakelijk biedt het land u zeker het een en ander, maar dan moet u wel prima kwaliteit leveren.

Kwaliteit staat bij Denen hoog in het vaandel. Alles moet goed zijn, goed geregeld, goed van kwaliteit en smaak. Als het niet goed is, kunt u geen het gerust zeggen en men ruilt zonder enig probleem. Als u al wilt exporteren naar Denemarken, wees u dan bewust dat u halve maatregelen moet nemen en kwaliteit levert. De enige Nederlandse merken die ik tot op heden heb gezien zijn Heineken (in het hol van de leeuw!), dropmerken zoals het mij onbekende Van Slooten, Viktor & Rolf parfum en Van Gils herenkleding.

Kwaliteit moet dus in orde zijn, maar of het ook hip moet zijn, dat is de vraag. Ik heb na drie weken zoeken welgeteld één(1) hippe herenmodezaak gevonden in het centrum van Kopenhagen. Gerund door een Frans-Marokkaanse immigrant. Voor de rest is heel Denemarken een drama op het gebied van de wat exclusievere herenmode, tenzij u Melka een hip merk vindt natuurlijk en genoegen neemt met de wat saaie versies uit collecties van Boss e.d... Kortom, hier ligt wat mij betreft echt een kans voor een Nederlandse ondernemer. Maar wees wel voorzichtig, de Denen hebben strikte onuitgesproken dress-codes, waarbij onopvallendheid blijkbaar erg in zwang is (zie ook hieronder). Voor vrouwen ligt het overigens geheel anders, daar is sprake van uiterst leuke boetiekjes en u zult moeite hebben een Deense vrouw te vinden die niet op een leuk paar moderne schoenen rondloopt. Enige verschil: het mannenondergoed (Bjorn Borg c.s.) is veel hipper dan de dameslingerie (voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk)...Marlies Dekkers en Sappho, grijp jullie kans!

Qua volksaard kwam ik in het boek Xenophobe’s® Guide to the Danes een aardige omschrijving tegen onder de naam Janteloven. Onder deze naam schreef een zekere Aksel Sandemose de sociale houding op die hij had aanschouwd in Denemarken. Hij was zo bang voor de effecten ervan dat hij voor het uitbrengen ervan emigreerde naar Noorwegen, hetgeen al direct iets zegt over zijn oordeel. Zijn boek gaat over een fictief stadje Jante, waar bepaalde wetten gelden (Loven). In het kort lijkt de wet erg op het Nederlandse ‘niet boven het maaiveld uitkomen’, individualisme wordt hier niet op prijs gesteld. Hoewel veel Denen denken dat de wetten uit de Middeleeuwen stammen, ze zijn toch echt pas opgeschreven in 1933. Ik gebruik hier overigens een moderne (dus aangepaste en veel positievere) versie van de 10 wetten:

1)Je moet geloven dat iedereen iemand is
(vgl: de oude versie: je moet geloven dat je niemand bent!)

2)Je moet geloven dat iedereen net zo belangrijk is als alle anderen

3)Je kan slimmer zijn, maar dat maakt je nog geen beter mens

4)Je moet geloven dat iedereen even goed is als jij

5)Je moet geloven dat iedereen iets weet dat de moeite waard is

6)Je moet iedereen als je gelijke zien

7)Je moet geloven dat iedereen ergens goed in is

8)Je mag anderen niet uitlachen

9)Je moet geloven dat iedereen even waard is om voor te zorgen

10)Je kan van iedereen iets leren

 

Het klinkt nu ik het zo opschrijf niet eens zo gek. In de praktijk komt het er echter op neer dat niemand die buiten de groep wil vallen, een auto koopt die buiten de standaard valt. Kom niet boven het maaiveld dus…..Dus, genoeg saaie VW Passats, Citroen Picassos en Toyota’s hier. Niemand kan tenslotte zo goed in zijn werk zijn dat hij zoveel geld verdient om een Porsche te kopen. Verwacht zakelijk ook geen uitschieters in de zin van: ‘Yesssssssss, nieuw contract!!!!’. Nee, enigszins zwaarmoedig wordt verteld dat na hard werk een matig contract is binnengesleept. Kortom, ben ik nu thuis of toch in Denemarken?

Het laatste deel zal gaan over Deens Design, handen schudden, schoenen uitdoen, afscheid zoenen en eten en drinken.