Zaken doen in....Frankrijk (4)

Zo rijd je Frankrijk binnen, zo zit je middenin een demonstratie tegen de plannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Nauwelijks de grens over en Lille/Rijsel binnen rijdend, blijkt een grote demonstratie te zijn georganiseerd die precies voor de deur van mijn hotel begint: 'Wij betalen niet voor hun crises'.

Wie het over zaken doen in Frankrijk heeft, ontkomt niet aan de discussie omtrent de pensioengerechtigde leeftijd. De grote stakingen e.d. lijken voorbij, maar wie zaterdag toevallig in een stad als Lille belandt, beseft dat 'de strijd' nog niet is gestreden. Een dergelijke inbreuk op de arbeidsvoorwaarden is natuurlijk ook koren op de molen van de met revoluties groot geworden Fransen, en zaterdag kwamen denk ik zo'n 10.000 demonstranten samen. Je weet niet wat je ziet, want dat de socialisten meelopen, OK, dat zal in Nederland niet anders zijn. Maar een sterk aanwezige anti-kapitalistische partij en natuurlijk de PCF (Communisten), ik denk dat die in Nederland in vergelijking toch echt gemarginaliseerd zijn.

Pensioen in Frankrijk

Het verliep overigens allemaal uiterst relaxt. Een wedstrijd tussen Spakenburg en IJsselmeervogels is risicovoller. Je vraagt je soms af hoe de Fransen tijdens de grote revolutie in staat geweest zijn om de boel flink op te schudden. Want die relaxte levenshouding kom je werkelijk overal tegen, zelfs dus in het hoge noorden in Lille.

Deze voormalige culturele hoofdstad van Europa is overigens best een bezoekje waard. Het is maar een uurtje van Antwerpen en minstens zo leuk. Lille, of zo u wilt Rijsel, is het stralende (zakelijke) middelpunt van een regio met zo'n 1,8 miljoen inwoners. Groot geworden in de tijd van de industrialisering, later sterk verarmd maar volgens mij bezig met een sterke remonte. En ook nog eens geboortestad van Charles  Gaulle en met een nieuw zaken-district waar, wie ook anders, Rem Koolhaas weer sporen heeft achtergelaten.

De dynamiek van het Noorden van Frankrijk heeft mij de afgelopen maanden tijdens enkele bezoeken aan het land enorm verrast. Dit is ook een regio waar sterk op wordt ingezet, met een al eerder genoemde driehoekslink met Londen en Rotterdam, waarmee men overigens ook een stedenband heeft. In de enorme Zenith Arena bevinden zich overigens de zalen Rotterdam 1,2 en 3, hetgeen genoeg zegt over de Franse behoefte te linken met onze havenstad. Een vergelijkbare link zie ik niet zo snel gelegd worden in Ahoy, Rotterdam, bijvoorbeeld.

Dat brengt mij op het laatste opvallende feit. De integratie en de multi-culti maatschappij. Het valt mij op dat Fransen erg open staan voor talent met vrij directe (1e of 2e lijn) buitenlandse roots. Ik som er even enkele op en verzoek u een vergelijkbare lijst van Nederland te maken.

Nicolas Sarkozy (Hongaars), Zinedine Zidane (Algerije), Johnny Halliday (België), Charles Aznavour (Armenië), Dalida (Egypte), Mathieu Chedid/M (Libanon/Egypte), Yannick Noah (Kameroen), Indochine (Moldavië/België)...en Van Gogh en Dave ;-) (Nederland)....ga zo maar door....de Fransen zijn idolaat van ze en het vormt echt de crème de la crème van politiek, entertainment en sport. In het voetbal lukt het me voor Nederland nog wel een lijstje te maken, maar in de entertainment en de politiek? Staan de Fransen toch meer open voor Europa en buitenlands talent dan wij? Het moet toch niet gekker worden?

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Gyuri George Vergouw
Auteur
Excuses aan de lezers, deze website is blijkbaar door een cache-probleem (vraag me niet hoe dat werkt) voor  gebruikers van Internet-expolorer al gedurende enige tijd niet 'ververst'. Dit betekent dat de laatste drie, vier artikelen nu pas verschijnen in uw browser. Gebruikers van de Safari of Firefox-browser hebben geen problemen gekend met het inzien van de laatste artikelen. Het technische euvel is nu verholpen.

Gyuri Vergouw