Kent u dat? U heeft de hele avond doorgewerkt. Daarna ligt u tot een of twee uur te woelen omdat u de slaap niet kunt vatten. Wat wil je ook met het beeldscherm nog helder op het netvlies. U arriveert de volgende ochtend om kwart over negen op uw werk om door uw collega, die nog nooit heeft overgewerkt en avonden vult met het kijken naar soaps, olijk te worden begroet met: goede middag! Lichte wurg-neigingen bekruipen u. Is er in Nederland wel plek voor avond-managers?
Toen ik onlangs vanuit Berlijn terugreed, zag ik langs de kant van de weg een promotie-bord voor een Oost-Duitse provincie: 'Welkom in het land van de vroege opstaanders!' Niet direct een promotie waardoor ik, een geboren avondmens, direct op de rem heb getrapt.
Nachtmensen worden toch vooral gezien als feestvierders of werkzaam in de horeca, maar absoluut niet geschikt om werkzaam te zijn als manager. Of je moet erg veel slaap tekort gaan komen, zoals ook uit onderzoek blijkt. In een artikel op Planet Internet wordt gemeld dat 60% van de Nederlanders graag meer energie had, 44% te weinig nachtrust heeft, 25% zich zorgen maakt over de vraag of ze wel genoeg slapen en 15% is zelfs zeer moe. Vooral avondmensen hebben last van 'slaapschuld', een opgebouwd tekort aan nachtrust. Vaak proberen zij dit op te lossen door in de weekenden en op vakanties langer te slapen, een techniek die slechts ten dele werkt. Geen wonder dat een op de zes personen tijdens sociale activiteiten (bioscoop!) wel eens in slaap is gevallen.
Zakelijk gezien brengt de slaapschuld echter ook problemen met zich mee. Managers en medewerkers met een slaapschuld functioneren nog wel, maar verre van optimaal. Want het is een feit: vroeg opstaan wordt, zeker zakelijk gezien, nog altijd geprefereerd boven doorwerkers in de avonduren. Hoe laat of vroeg we wakker worden, lijkt echter genetisch bepaald te zijn. Volgens 'slaapdeskundige' (lijkt mij overigens een prachtig beroep!) Spoormaker is het beter de avondmensen in hun gewone ritme te laten functioneren, dan zijn ze veel productiever. Laat ze maar om 11 uur op kantoor komen. Slaperigheid leidt tenslotte tot slechtere concentratie, meer negatieve emoties en minder functioneren.
Oplossingen zijn voor de late opstaanders niet direct voorhanden, want de wereld is nu eenmaal niet ingesteld op hun ritme. Avondmensen die de baas niet weten te overtuigen dat om 11 uur arriveren echt beter is voor het bedrijf, moeten of accepteren dat ze structureel slaaptekort hebben, of iets anders zoeken of toch proberen het ritme stukje bij beetje te veranderen. Dat is echter nog niet zo eenvoudig, want de genetisch bepaalde slaapstructuur gooit al snel weer roet in het eten.
Bent u een avondmens? Herkent u de geschilderde problematiek? Wat zijn uw oplossingen?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Ik begrijp het niet: glijdende werktijden maken dat werkgevers de beste uren van hun werknemers krijgen en kunnen ook bijdragen aan een oplossing voor het fileprobleem.
Een oplossing zou kunnen zijn de onterechte discriminatie van de avondmens niet langer te pikken en opkomen voor ons belang, dat overigens geheel niet tegen het belang van werkgevers, collega's en de rest van de maatschappij is. Deze column draagt aan onze emancipatie bij. Daarom mijn dank ervoor!
Ook ik voel me vaak schuldig als ik later dan anderen op mijn werk kom. Terwijl ik mogelijk meer uren maak dan de gemiddelde collega die stipt om 8 uur of half 9 fris voor zijn p.c. zit.
Een tip om onze "slaapschuld" in toom te houden; net na de middag even de stoel achterover en de oogjes toe; een kleine "siesta" van zo'n 15-20 minuten (vooral niet langer!) doet wonderen! Helaas ontbreekt meestal de gelegenheid (en waarschijnlijk het begrip van collega's).
Zo vreemd is het echter niet, want in de tijd van onze (groot)ouders was het middagdutje gewoon onderdeel van het dagelijkse ritme. Dus terwijl men op dit moment in Spanje net overweegt de siesta af te schaffen, zou ik juist willen pleiten voor herinvoering van het middagdutje voor ons avondmensen in Nederland. Eens voorzichtig met je baas gaan praten over de benodigde faciliteiten...
Omdat ik 's ochtends al om half 8 achter mijn beeldscherm schuif, ben ik eerder kan veel anderen afgewerkt. Maar bij het aantrekken van de jas wordt me dan wel eens, door een halftiener, de vraag gesteld of ik misschien een middag vrij heb.
Het werkt twee kanten op.
Gyuri
Volgens mij gaat het er veel meer om dat je de mensen zodanig in een bedrijf in zet, dat ze zowel qua werkzaamheden/capaciteiten als qua werktijden zoveel mogelijk doen wat bij hun talenten en hun natuurlijke ritme past. Dan is je medewerker optimaal in zijn doen en krijgt je als werkgever maximale waar voor je geinvesteerde geld. Staat wel iets tegen over: Je moet als leidinggevende wel durven los te laten en mensen op resultaten ipv op uren / aanwezigheid te beoordelen......
Zelf merk ik dat ik door mijn voedingspatroon te wijzigen ik veel prettiger en helderder opsta 's morgens, nauwelijks of geen behoefte meer heb aan koffie en gedurende de dag ook veel beter geconcentreerd en fit.
Mensen die geinteresseerd zijn kunnen altijd kontakt opnemen voor een gratis voedingsadvies /-analyse, zonder verdere verplichtingen of bijbedoelingen
Alvast bedankt,
Gyuri
Dit probleem is geheel nieuw voor mij maar loop er helaas nu gigantisch tegenaan. Ik heb 10 jaar in de horeca gewerkt en nu een nieuwe baan aangenomen waarbij ik iedere ochtend 5 dagen in de week om 5 uur op moet staan. Ik heb zojuist een functioneringsgesprek achter de rug en mijn baas heeft de nodige problemen met mijn slaapprobleem. Ik moet nu van haar oplossingen bedenken voor dit probleem aangezien zij geen van haar managers kan missen op de werkvloer. Heeft iemand van u misschien tips om beter op te kunnen staan? Als ik kan aantonen dat ik er al het mogelijke voor heb gedaan dan zou dit zou mij erg kunnen helpen. Alvast bedankt!
Groeten J.M.