Een managementboek dat vanaf de eerste bladzijden laat zien briljant te zijn. Dat kom je niet vaak tegen. 'Fooled by Randomness' is echter zo'n boek. Het is enkele jaren geleden verschenen en is daarna stap voor stap uitgegroeid tot een cultklassieker, vooral onder economen en beurshandelaren. Het is nu verkrijgbaar in goedkope Penguin editie.
'Een van de intelligentste boeken aller tijden' (Fortune). 'Excellent and thought provoking' (Financial Times). Ze hebben gelijk. Auteur Nassim Nicholas Taleb is er in geslaagd een briljant boek te schrijven, dat iedereen die kritisch naar de rol van wetenschappers, economen, managers en investeerders kijkt, of wil kijken, moet lezen.
Hoewel 'Fooled by Randomness' in twintig talen is vertaald, is mij nog geen Nederlandse versie bekend. We moeten het dus doen met de Engelse versie. U bent gewaarschuwd, echt makkelijk achterover leunen tijdens het lezen is er niet bij. Taleb is zonder twijfel een intellectueel, waar hij zich overigens ook graag op voorstaan, toch is ook hij kritisch ten aanzien van zijn eigen schrijverskwaliteiten. Dat is deels terecht. Desondanks is 'Fooled by Randomness' meer dan de moeite waard, want de boodschap van Taleb is belangrijk en wordt door hem op uiterst geraffineerde wijze gebracht. Het boek is zeker ook een aanbeveling waard voor diegenen die op deze site de artikelen over serendipiteit hebben gelezen.
De kern van Taleb's verhaal is dat wetenschappers, beleidsmakers, zakenmensen en financiers de waarde van rationele verklaringen voor historische data overschatten, terwijl men tegelijkertijd het onverklaarde toeval over het hoofd ziet. Taleb volgt daarmee een lange lijn van sceptici, zoals Sextus Empiricus, Pierre Bayle, Montaigne, David Hume en Karl Popper, die geloofden dat het verleden niet zou moeten worden gebruikt om de toekomst te voorspellen.
Zijn analyse gaat uit van een aanval op de inductieve wetenschap (U weet wel: ik zie een witte zwaan, twee witte zwanen, .....dus alle zwanen zijn wit). Zo gelooft Taleb dat de meeste mensen het bestaan van zwarte zwanen negeren, omdat men zich prettiger voelt als men de wereld kan zien als een gestructureerd, normaal en begrijpelijk geheel. Geen wonder dus dat zijn nieuwste boek 'The Black Swan' heet.
Een voorproefje van Taleb's schrijverskracht? Dan hoef je niet ver te zoeken. Al in het voorwoord gaat Taleb namelijk stevig tekeer:
"This book is about luck disguised and perceived as nonluck (that is, skills) and, more generally, randomness disguised and perceived as non-randomness (that is, determinism). It manifests itself in the shape of the lucky fool, defined as a person who benefited from a disproportionate share of luck but attributes his success to some other, generally very precise, reason. Such confusion crops up in the most unexpected areas, even science, though not in such an accentuated and obvious manner as it does in the world of business'.
Kortom, de business biografieën en successtory's van grote managers komen stevig onder vuur te liggen. Wie een boek wil lezen dat inspirerend werkt en kritisch is, en daarnaast de zaken in wetenschap en zakenleven eens stevig opschudt, mag zich 'Fooled by Randomness' van Nassim Nicholas Taleb niet laten ontgaan.
Fooled by randomness
The hidden role of chance in life and in the markets
door: Nassim Nicholas Taleb
ISBN 978-0-141-03274-0
Penguin Business
Prijs € 15,--
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro