Je moet maar durven, een boek schrijven waarin de hoofdrolspelers namen dragen als Han van Esch, Greet Prins, Klaas Smit, Henk Stoel en Gabriel Zwart. Toch is dat wat Johan Faber met Het werkt! heeft gedaan. In de stroom aan artikelen, pamfletten en overige publicaties over de problemen in de zorg is Het werkt! een lezenswaardige uitzondering. De door Faber op prettige wijze beschreven case study behandelt het veranderproces van zorginstelling Philadelphia. Over hoe een organisatie terug ging naar De bedoeling en hoe minder regels en geleuter leidde tot betere zorg. Het kan anders en die verandering hoeft niet altijd geld te kosten, laat staan bewerkstelligd te worden door nog meer managementlagen in te zetten.
Johan Faber is een auteur die naar mijn mening wel eens wat meer aandacht mag krijgen. Na in de jaren nul diverse sportboeken te hebben geschreven, waaronder San Marco (over Marco van Basten, al een kunst op zich) en Alpe D'Huez (lees mijn recensie uit 2007) volgden meer literaire werken als het bekroonde De Veteraan. Je mag daarom verwachten dat Het werkt! soepel weg leest en Faber stelt niet teleur. Met een fijne pen schetst hij hoe de zorg-instelling Philadelphia het heft weer in eigen hand neemt. Kernvraag blijkt de zin te zijn die een directeur van de organisatie zich stelt na een bezoek aan een woongroep: deed hij er als manager eigenlijk nog wel toe? Hij zag dat zijn cliënten hem eigenlijk helemaal niet nodig hadden. Dit besef en vele initiatieven zorgen ervoor dat de zorginstelling stap voor stap regelarm(er) is geworden.
Het werkt! is een mooie toevoeging aan de Nederlandse managementliteratuur die zich richt op het beschrijven van succesvolle case studies en waar verandermanagement centraal staat. Het boek ligt in het verlengde van het werk van Willem Mastenbroek (Verandermanagement) en het eerder op deze site besproken Gooi het roer om! In geen van deze boeken is sprake van hoogdravende methoden en technieken die organisaties naar het management-walhalla leiden, het gaat juist om managers en medewerkers die terug durven te gaan naar de kern. Waar gaat het echt om? Verantwoordelijkheid geven en nemen op de plekken waar het er toe doet. De cliënten centraal stellen. Luisteren naar diezelfde cliënten. En stoppen met het dichttimmeren van alles en nog wat om zogenaamde risico's uit te bannen. Opmerkelijk is wel dat bijvoorbeeld het werk van Mastenbroek in de jaren negentig van de vorige eeuw nog tot pittige gesprekken aanleiding gaf omdat het boek het nut van stuurgroepen, projectgroepen, managementmodes en dergelijke ter discussie stelde. Nu blijkt dat een dergelijke benadering gezien kan worden als deel van de oplossing voor de problemen in de zorg. Hetgeen mijn stelling lijkt te onderbouwen dat het vaak 10-15 jaar duurt voordat baanbrekende gedachten tot een werkelijke doorbraak leiden.
Het werkt! is een aanrader voor iedereen die werkzaam is in de zorg, of je hier nu privé of zakelijk mee te maken krijgt. Faber slaagt er als relatieve buitenstaander in de essentie van 'goed zorgmanagement' te raken.
Score uit 5: ♣♣♣♣
Het werkt!
Hoe zorginstelling Philadelphia meer doet met minder regels
Auteur: Johan Faber
Paperback, 208 blz. | Uitgeverij Brandt | 1e druk, 2017
EAN: 9789492037497
Prijs € 17,50
Verkrijgbaar bij onder meer Managementboek.nl, Businezz.nl en de reguliere boekhandel.
Door: Gyuri Vergouw, auteur van o.m. Het Dodo effect en Commitment.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>