Hoezo midlife crisis? Midlife is de laatste en beste kans om eindelijk jezelf te zijn! En het goede nieuws is dat u er even de tijd voor heeft, want de midlife periode strekt zich tegenwoordig uit van pakweg het 40e tot 62e levensjaar. Als dat geen hoop biedt? In een artikel in de HBR van februari schetsen Carlo Strenger en Arie Ruttenberg een nieuw perspectief voor diegenen die denken dat het leven aan hen voorbij is gegaan. Kansen voorbij als je 38 bent? Wat een ouderwets idee! Juist als je een verandering durft te ondergaan, biedt de periode na 40 je de beste kansen op succes.Wellicht het beste voorbeeld voor een carrière op latere leeftijd is dat van Elliot Jacques, de psycho-analist die zelf pas op 48 jarige leeftijd met het concept van midlife crisis op de proppen kwam. En daarna zijn beste werk begon af te leveren. Het basisidee over de 'midlife' is sindsdien sterk veranderd. Onze levensverwachting ligt nu boven de 80. Wie nu 50 is, heeft nog, als we studietijd even daarvan uitsluiten, bijna evenveel productieve jaren voor als achter zich. En juist op oudere leeftijd kunnen veranderingen een positieve bijdrage leveren aan de eigenwaarde en daadkracht.
Dat betekent niet dat ouder worden niet met beperkingen gepaard gaat: 'als je 50 bent en niets doet pijn, dan ben je waarschijnlijk dood', aldus een arts. Het ontkennen van deze werkelijkheid is zeker niet de bedoeling van de midlife change. In tegenstelling tot veel zelfhulpboeken mag van een midlife change niet alles verwacht worden. De illusie dat men alles kan als men het maar echt wil, is een van de gevaarlijkste valkuilen van een veranderproces. Succesverhalen van artsen die van de een op de andere dag concertviolist of managementgoeroe worden, schrikken juist de meeste mensen af. 'Wie ben ik als er mensen zijn die zoiets kunnen'?
Feit is dat er weinig mensen zijn die plots wakker worden met een concrete visie die hen zegt hoe ze van A naar B kunnen komen en direct hiermee succes behalen. In de meeste gevallen zijn kleinere stappen al voldoende en wel mogelijk om tot een succesvolle en gelukkige invulling te kunnen komen van de nieuwe fase in de midlife. Neem de bankier die zeer succesvol is, maar door fysieke en waarschijnlijk psychosomatische klachten over zijn carrière begint na te denken. Hoe verder? Zijn passie ligt eerder in het schrijven van scripts voor films en deze regisseren. Maar ja, om nu alles weg te gooien bij de bank? Het geld, het succes, de status. Voor iets waar hij nog geen ervaring in heeft en waar een groot risico aan verbonden is? En zo'n stap maken door iemand die het editen van zijn eigen home-movies overliet aan werkstudenten? Nee, dat was echt een stap te ver, zelfs voor iemand die enorm veel van film weet en er een grote passie voor heeft. Wat zelfhulpboeken ook mogen beweren, iemand vaan 50 wordt niet zomaar een grote filmregissseur of concertdirigent, hoe graag zij dat ook zouden willen.
Kortom, realiteitszin en inzicht in de eigen beperkingen en kunde staan voorop om een echte verandering te kunnen maken. En die bankier? Ja, die is in de filmbusiness terecht gekomen. Als directeur van een klein mediabedrijf. Met vele links in de filmindustrie.
Het veranderen van de mindset en van de carrière in de periode die wij als midlife beschouwen is zowel uiterst moeilijk als aantrekkelijk. Het is een uitdaging voor individuen en organisaties.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Ik blijf lezen! en misschien ga ik ook nog wel eens schrijven!
Groeten van een ...nee, ik ga mezelf niet in een hokje stoppen, ben er net bezig uit te kruipen ;-)
Té mooi om woorden onder de discussie te zetten.... Dank.