Jaloezie is lastig te duiden, maar er zijn vaak wel tekenen te zien dat er onderhuids iets speelt. Een manager vermijdt plots persoonlijk contact. Er wordt jaloers gekeken als je een compliment van een hoger geplaatste krijgt. Je krijgt geen uitnodigingen meer voor specifieke meetings. Je hoort een roddel over je die nergens op slaat. Dat is het moment waarop je keuzes moet maken.
Blijf je en ga je het (lastig te winnen) gevecht aan, vlucht je en ga je versneld elders een baan zoeken, of laat je het op je afkomen. Het verdient in ieder geval aanbeveling het gevoel dat je slachtoffer dreigt te worden van iemands injaloetitis te delen met managers of toezichthouders die er toe doen. Zodat als het er van komt, je genoeg munitie hebt om op terug te vallen.
Heb je contact met de Raad van Toezicht of Commissarissen, meldt dan terloops en preventief dat je het gevoel hebt dat je wordt tegengewerkt. Er is naar mijn mening een vraag die je voor jezelf moet kunnen beantwoorden als je met injaloetitis wordt geconfronteerd: als er binnen de organisatie een cultuur is ontstaan waar injaloetitis overheerst, wil je daar dan blijven werken en het gevecht aangaan of moet je je heil elders gaan zoeken? Hoeveel kans maak je tegen zieke geesten? Maak je inschatting, kies een strategie en ga er mee aan de slag. Anders wordt je voor je het weet slachtoffer van iemand anders zijn ziekelijke afwijking.
Do’s en Don’ts
Do’s
Maak een inschatting van jouw positie in een organisatie waar injaloetitis de boventoon is gaan voeren. Blijf je en ga je het gevecht aan, vertrek je en zoek je je heil elders of wacht je de ontwikkelingen eenvoudigweg af.
Indien mogelijk, laat een situatie van jaloezie niet te lang voortduren maar bespreek het met de betreffende persoon in een veilige omgeving. Het kan meevallen en tegenvallen, maar dan wordt er voortaan tenminste wel open spel gespeeld.
Vind je de situatie in de organisatie met veel injaloetitis om je heen onwenselijk, blijf dan niet zitten maar kies een nieuwe en positieve weg in je carrière.
Don’ts
Laat jaloezie niet te lang voortwoekeren. Als je merkt dat mensen jaloers op je zijn, maak het bespreekbaar. Laat het niet aankomen op het moment dat de jaloersen wraak op je nemen, wees hen voor en wees slimmer.
Er zijn vele manieren waarop je er uit gewerkt kan worden door aan injaloetitis leidende managers. Om dat te voorkomen zorg je dat je intern een sterk netwerk opbouwt, liefst van toezichthouders en managers met invloed.
Dit is het derde en laatste deel uit een reeks van drie over de gevolgen van jaloezie in organisaties.
Bestelinformatie: isbn 97890244038514 | 184 pagina’s | paperback en gratis-e-book| € 20,00. Verkrijgbaar via Managementboek.nl, Businezz.nl alsmede via Boekhandel Jimmink online, Het Martyrium Amsterdam, Van Stockum Den Haag en te bestellen in alle boekhandels in Nederland.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>