Heeft u een minnaar of minnares? Vanuit economisch perspectief is dat namelijk misschien wel een heel slechte keuze als u uw nutsfunctie wilt optimaliseren. Vreemde gedachte? Welnee, op deze wijze schrijft Tim Harford wekelijks in de Financial Times over economie. Als een 'Lieve Mona' bespreekt hij allerhande onderwerpen, waarbij hij flink uit de economische theorievorming sinds David Ricardo put. Vergelijkbaar met het hier eerder besproken 'Freakonomics' en een duidelijke trend aangevend in de toenemende rol van economie als wetenschap van het dagelijks leven. Drinkt u wel zuivere koffie bij Starbucks?
Een 'Lieve Mona'-rubriek in de Financial Times, toch de kwaliteitskrant bij uitstek. Dan moet je als auteur en als krant lef hebben. Auteur Tim Harford beschrijft wekelijks alledaagse problemen van lezers op droogkomische (Engelsen zouden zeggen: 'tongue in cheek') wijze en relateert bijvoorbeeld relatieproblemen aan de theorieën van Adam Smith, David Ricardo en John Maynard Keynes, belangrijke economen uit de afgelopen 200 jaar. Vaak pleitbezorgers van vrije (wereld)handel en de kapitalistische grondgedachte. Nu is zijn boek 'The Undercover Economist' uit, een belangrijk boek voor een ieder die zich interesseert voor economie in de breedste zin des woords en geen zin heeft in de zware vakliteratuur.
'The Undercover Economist' past perfect in een trend die nu al zo'n 10 jaar zichtbaar is. Stap voor stap eigent de economische wetenschap zich de rol toe van verklaarder van het dagelijks leven en het functioneren van mensen en de keuzes die zij maken. Het bekendste en succesvolste voorbeeld hiervan is 'Freakonomics', waarin zelfs de boekhouding van drugsdealers wordt besproken en waaruit blijkt dat dealen een financieel slechte keuze is voor de meerderheid van de betrokkenen. Achteraf beschouwd mogen ook mijn eigen publicaties 'De strafschop' en 'De laatste minuut' onder de noemer 'econoom begeeft zich op vreemd pad' worden geplaatst. Kortom: moderne economen gebruiken modellen, statistieken en theorieën om het functioneren van individuen te beschrijven.
Ook Tim Harford doet dit in 'The Undercover Economist', een boek dat aandacht verdient en economisch inhoudelijk wat sterker in elkaar zit dan 'Freakonomics'. Dat zal het voor niet economen ook wat lastiger maken het te lezen, maar laat u daardoor niet afschrikken. Harford beschrijft op boeiende en speelse wijze waarom u zoveel voor een kopje koffie moet betalen in de Londense Metro (en wie hier het meeste aan overhoudt...niet Starbucks dus) en waarom het gat tussen rijk en arm zo groot is en almaar groter wordt. Uw tripje naar de supermarkt zal nooit meer het zelfde zijn na lezing van dit boek, dat wellicht ook door het 'Engelse' Engels (in vergelijking met Amerikaans Engels) wat lastiger te lezen is dan Freakonomics.
1minutemanager score: 4 sterren.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Groeten,
Coert