Op 3 november jongstleden vierde 'moeder aller managementsites' Managementsite.nl haar tienjarig jubileum met een mede door Focus georganiseerd congres op Universiteit Nijenrode onder de noemer 'Beter managen en organiseren'. Wat volgde waren korte en krachtige inleidingen die, onder leiding van Prof. Dr Willem Mastenbroek, 'kritisch mogen zijn maar wel met concrete oplossingen moeten komen'. Opmerkelijk veel dienstverleners in de zaal, maar het meest authentieke verhaal kwam toch van een rasechte Brabantse ondernemer die van niets iets heeft weten te maken en in 40 jaar tijd een bedrijf met 7500 medewerkers uit de grond heeft gestampt. En dat dan ook nog eens in de industriële sector.
Zoals gezegd, meest boeiend was het met een behoorlijke dosis droge humor vertelde verhaal van Brabander Wim van der Leegte, directeur/eigenaar van VDL. Een bedrijf dat hij op jonge leeftijd (19!) van zijn vader had overgenomen en eind jaren zestig ondanks hard werken maar niet rendabel kon krijgen. Tot het moment dat hij alle opties had doordacht en ten einde raad dan maar eens met alle werknemers (inclusief pilsje) om de tafel ging zitten. Natuurlijk wel NA werktijd, want je bent ondernemer of je bent het niet. Eindelijk kwamen er oplossingen en enkele maanden na deze eerste sessie met de werkvloer draaide de onderneming de eerste 100.000 kwartaalwinst. Nog steeds vormt de vrijdagmiddag borrel DE plek van uitwisseling van informatie en kennis over de gang van zaken voor alle onderdelen van de VDL groep. Een groep die inmiddels bestaat uit meer dan 75 ondernemingen, behoorlijk rendabel is (zeker vanuit 100% eigenaar, vanuit aandeelhouderswaarde wellicht minder!) en ongeveer 7500 medewerkers heeft. Mooi ook, die eenvoudige financiële sjablonen die we te zien kregen, die passen absoluut nog op een sigarendoosje. Van der Leegte pleitte ook nog even voor de industriële sector, die ondanks 70% van de Nederlandse export volgens hem nog steeds zwaar is onderbelicht qua belang voor de Nederlandse economie.
Ook mooi was het verhaal van Paul Verburgt, directeur/eigenaar van ArboUnie. Leg de verantwoordelijkheden daar waar ze genomen moeten en kunnen worden, aldus de centrale boodschap. Met 15 managers op 1100 medewerkers lijkt Verburgt de daad bij het woord gevoegd te hebben. Uitgangspunten zijn natuurlijk wel omzet, resultaatgerichtheid en klanttevredenheid. Voor teams die daar problemen mee hebben, lees, die niet goed presteren, zijn de ‘Flying Doctors’ opgericht. Dit zijn geroutineerde artsen die een week meedraaien met een team. Vervolgens worden hun bevindingen naast de team- en managementbevindingen gelegd en neemt de directie een beslissing. Als het na verloop van tijd toch niet werkt, wordt er zeker hard ingegrepen. Zelfsturing betekent nog geen laissez-faire.
Opener van de dag was Jaap Peters, welbekend van artikelen en boeken over de 'intensieve menshouderij'. Net als afsluiter Ben Tiggelaar is Peters een begenadigd spreker, types die je tegenwoordig gelukkig steeds meer in Nederland ziet verschijnen. Gelukkig maar, want zowel Peters als Tiggelaar kunnen prima een breed publiek entertainen. Vraag is dan uiteindelijk wel: 'Wat blijft er na ruim een week nog van hangen'? Op de gelikte presentaties van beide professionals viel niets af te dingen en ook inhoudelijk werd er flink met quotes en referenties aan de vakliteratuur gestrooid. Maar ga ik morgen aan de slag met het verhaal van Peters, gestoeld op de immaterialiteit van de organisatie? Is mij veel bijgebleven van het op zich niet onaardige verhaal van Tiggelaar, gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat 95% van onze daden onbewust wordt genomen? Dat zijn andere vragen.
Al met al een door de snelheid en mooie afwisseling tussen de diverse presentatie-stijlen en persoonlijkheden goed gelukt seminar.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>