Anders denken in de praktijk (deel 2)

het labyrint van de zielDit is deel 2 van Anders denken in de praktijk. Interview afgenomen door Jan van Galen, journalist en programmamaker, groot kenner van The Beatles en auteur van o.m. In bed met John en Yoko.

Alle managers, gevangen in de dagelijkse ratrace, moeten deze roman dus maar gaan lezen?

Toen ik eraan begon dacht ik vooral aan mannen tussen de 40 en de 60. Maar ik gaf het boek uiteindelijk ook aan een groep proeflezeressen in diezelfde leeftijdscategorie en juist hen sprak het enorm aan. Ze herkenden er blijkbaar hun eigen partner in! Het boek is geschikt voor managers, politici en andere carrièremakers, maar zeker ook voor al hun naasten.

Je grootste succes boekte je tot nu toe met De Strafschop, waarin je de niet-zo- vooruitstrevende voetbalwereld de les las. 20 jaar later word je bij grote wedstrijden door de media nog steeds geraadpleegd als Professor Penalty.

Ja, De Strafschop is inmiddels wel een klassieker te noemen, daar geef ik bijna 22 jaar na publicatie nog veel interviews en lezingen over. Niet alleen in Nederland overigens, het is echt wereldwijd gegaan. Het was anders denken zonder dat ik het toentertijd zelf nog besefte. Als econoom was ik redelijk goed in het vak statistiek. Als een soort van hobby bestudeerde is sportstatistieken, vooral uit het voetbal. Ik zag grote verschillen tussen bijvoorbeeld Duitsland en Tsjechië enerzijds en Nederland en Engeland anderzijds als het gaat om het scoren van penalty’s. Het verschil bedroeg echt tientallen procenten. Dat verklaar je niet met stress of angst van de spelers, daar moet een andere reden voor zijn. Duitsers of Tsjechen hebben toch ook stress als ze in een uitwedstrijd een penalty moeten nemen? Ik ben op onderzoek uitgegaan, bestudeerde honderden statistieken, las wetenschappelijke artikelen, sprak oud-voetballers als Jan Mulder en Hans van Breukelen. Ik wilde de vraag beantwoorden: kan je op strafschoppen trainen of niet, zelfs als je die onder grote druk moet nemen. Iedereen verklaarde mij bijna voor gek toen ik stelde dat dit juist een must is. Toen precies die Oranjespelers gingen missen van wie ik vooraf had gezegd dát ze zouden gaan missen, stond de wereldpers voor mijn deur.

Je bent ook voorzitter van De Melkweg. Wat doe je daar als andersdenkende?

Ik heb ongeveer 20 jaar ervaring als toezichthouder en bestuurder in de culturele sector, niet alleen bij de Melkweg maar ook als penningmeester bij Paradiso. Dat doe je onbezoldigd. Het is een erebaan, maar niet zonder verplichtingen. We hebben uiterst capabel management voor de dagelijkse gang van zaken en de strategiebepaling, als toezichthouder kijk je vooral naar de continuïteit op de lange termijn en het toezicht op de gang van zaken. Vergis je niet, een organisatie als de Melkweg krijgt maar beperkt subsidie, ongeveer 5 á 6% van de totale begroting. Ik zeg vaak schertsend dat we minder subsidie krijgen dan commerciële bedrijven als KLM, Shell of Booking.com. Dat vraagt ook om out-of-the-box-denken. Als wij ons zakelijk veilig voelen kunnen wij programmeren wat wij mooi en van belang vinden, al levert het nauwelijks geld op. Zo kunnen we kansen blijven bieden aan talentvolle artiesten, die vaak enkele jaren later voor grote zalen optreden. We blijven daardoor vooruitstrevend en talent krijgt bij ons volop de ruimte. Daar zijn wij voor.

 

Het labyrint van de ziel
Roman / Parabel
Gyuri Vergouw
Uitgeverij V/P
ISBN 978-90-805317-7-2
Prijs € 20,--
Verkrijgbaar bij alle on- en offline boekhandels aangesloten bij het Centraal Boekhuis. Er is ook een E-book beschikbaar, ook in het Engels onder de naam George Fargo.

Bijvoorbeeld bij Boom en Managementboek.

Het labyrint van de ziel

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO