Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders
Hoe kan Oranje nu eindelijk wel kampioen worden? Zeven veranderlessen om in de toekomst wel te winnen! Het Nederlands elftal bereikt een prachtige derde plaats op het WK voetbal. Onverwacht en ontzettend knap van trainers en spelers. Een zeer bijzondere prestatie om met een team dat uit veel jonge en onervaren krachten bestaat zo ver te reiken. Dat is een groot compliment waard en ik ken echt geen enkele actieve trainer die dit Van Gaal nadoet. Toch blijven er nog veel zaken die (veel) beter kunnen. Er zijn helaas blinde vlekken in de Nederlandse voetbalgeest geslopen waardoor het toch weer 'net niet' genoeg is geweest. Vreemd, want Oranje stond voor de tiende keer sinds 1974 in de halve finale van een WK of EK. Ter vergelijking, Engeland lukte dat sinds 1966 pas twee keer! Waarom worden we dan toch geen wereldkampioen?
1. Strafschoppen en een open geest
We kunnen er als natie niet om heen, om de finale te halen moet je gewoon heel goed zijn in het nemen van penalty's. Ik heb hier al heel veel over geschreven, maar ondanks de winst na strafschoppen tegen Costa Rica blijven alle aanbevelingen voor Oranje staan. Nog steeds missen wij teveel penalty's, nog teveel gaan wij uit van een 'loterij' en nog steeds ontbreekt het aan de cruciale basislessen voor het winnen van een penaltyserie. Ja tegen Zweden en Costa Rica is het ons nu in de laatste 40 jaar gelukt, maar daartegenover staan vele missers tegen de grotere voetbalnaties. Zonde, want hierdoor laten we kampioenschappen aan ons voorbij gaan. Het wisselen van de keeper, het trainen van keepers op lichaamstaal, het schieten in de juiste hoeken op de juiste snelheid, tegen Costa Rica was het goed, tegen Argentinië weer slecht. We zijn er nog niet, nog lange niet! Alle internationaal bekende basiselementen van een goede strafschop ontbraken bijvoorbeeld bij Vlaar. daar kan hij niets aan doen, dat moeten de trainers hem leren! (bijv. Nederlandse spelers schieten veel te snel. Even concentreren en wachten is de oplossing!).
2. Verlengingen
Oranje wint nooit een verlenging en we scoren er ook niet in. Dat stond al te lezen in mijn boek Bondscoach! voordat het WK van staat ging en ook dit toernooi maakt het Nederlands elftal daarop geen uitzondering. Weer twee verlengingen zonder doelpunten, het totaal komt nu op negen verlengingen gespeeld, waarin totaal maar een doelpunt is gemaakt (in 1976!)....Oranje speelt negentig minuten aanvallend voetbal, daarna is de koek op...ook op dit WK en ondanks de heel fitte selectie. Oorzaak? We stellen zelden tot nooit de echt scorende spits op (Huntelaar), maar willen een meevoetballende spits (type Cruijff, Van Basten) terwijl we die wellicht niet hebben (Van Persie is geen Cruijff). Huntelaar blijft buiten beeld waardoor er te weinig wordt gescoord. Vergelijk het met Duitsland, dat met Klose een 36 jarige spits opstelt en die pas later door een 'echte' voetballer vervangt (Goetze). Conclusie: Oranje heeft het geheim van de verlenging nog niet ontsluierd, opmerkelijk!
3. Standaardsituaties
De kracht van Duitsland is allang niet meer alleen de fysieke kracht en het absolute 'Willen'. De Duitsers scoren juist heel vaak op...de standaardsituaties. Denk maar terug aan de kopballen van Hummels, de intikkertjes van Klose. Het zijn compleet ingestudeerde situaties. De Duitsers weten heel goed dat je daarmee titels wint. Vergeleken met de Duitsers doen de Nederlanders het erg slecht, al is er een kleine kentering zichtbaar. Er wordt op hoekschoppen getraind (dat kan dus wel en op strafschoppen niet?) en af en toe lukt ook nog iets, zoals bij de kopbal van Fer uit een voorzet van Janmaat na een corner. Tip: hier moet veel meer aandacht voor komen in de trainingen!
4. Teambuilding
Als er iets is waar Louis van Gaal in heeft uitgeblonken dit WK, dan is het wel het creëren van een uitstekende teamgeest binnen Oranje. Ik beschouw dit ook in Bondscoach! als de belangrijkste taak van een coach. Techniek kan je deze spelers weinig meer bijbrengen, daarvoor is het te laat. Maar een team creëren dat voor elkaar door het vuur gaat, dat is knap werk.
5. Jong en oud
Er was een prachtige mix van oude getrouwen (De Jong, Sneijder, Van Persie, Robben) en jong bloed (Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Memphis, Clasie, Cillessen). Ook dit is knap werk van Louis van Gaal. Ik schat dat bijna alle andere trainers spelers als Mathijssen, Heitinga en Stekelenburg wel hadden geselecteerd.
6. Brede selectie en fitheid
Het belang van de fysieke fitheid van de spelers is nu wel bekend. Oranje scoorde hier in het verleden niet zo goed op, meer middenmoot, maar inmiddels is de schade ingehaald. mede door grote investeringen in de fysieke voorbereiding van de spelers. Waarom er wel miljoenen gaan in de fysieke voorbereiding en niet een paar duizend euro in het trainen van de strafschoppen, dat moet u mij niet vragen!
De selectie was breed in de zin dat iedere speler op elk moment inzetbaar was. Er was een gezonde interne strijd en Van Gaal hield zijn woord dat iedere speler tijd zou krijgen. Een WK of EK win je niet met elf, maar met alle spelers.
7. Plan B en nieuwe tactieken
Als er iets zichtbaar is geworden dan is het wel dat je er met een tactiek niet meer in slaagt een WK te winnen. Er moet van positie gewisseld kunnen worden, spelers moeten meerdere systemen beheersen en de enne tegenstander versla je met 4-3-3, terwijl je de ander met 5-3-2 moet bestrijden. De essentie is: verrassing. Zorg dat je de tegenstander op het verkeerde been zet.
Mijn nieuwe boek ‘Bondscoach!, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ is recent verschenen bij Voetbal International en te bestellen c.q. beschikbaar bij managementboek, Bol.com, AKO, Bruna en overige boekhandels.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro