De Staat als bankrover

Columns

Alsof het nog niet genoeg is!

Met z’n honderdduizenden vormen de ZZP-ers de eerste verdedigingslinie tegen de oprukkende werkloosheid. Niet omdat ze dit willen, maar omdat het zo uitkomt.

Het werk loopt terug. De prijzen dalen: ruim 40% in twee jaar tijd blijkens een recent onderzoek van Hoofdkraan.nl, een online marktplaats voor zzp-ers en opdrachtgevers. FNV Zelfstandigen was verbaasd over deze neergang, maar ja die had even niet opgelet, want te druk met ruzie maken over de pensioenleeftijd en De Nieuwe Vakbeweging.

Ieder ander had het wel in de gaten: flinterdunne portefeuilles, nauwelijks langlopende projecten, werk beneden het normale niveau en nog vaker leegloop. Bijkomende kosten kunnen vaak niet meer gedeclareerd worden. En uitbetaling duurt langer dan ooit tevoren.

Menigeen zit d...

Reyer Brons
Het verhaal klopt niet helemaal.
De staat telt 4 % van je vermogen (boven een niet erg hoge drempel) bij je inkomsten en rekent daar belasting over. Voor een slecht verdienende ZZPer is dat iets meer dan 30 %, dus de staat rooft geen 4 % maar 'slechts' 1,2 %
Vinne
@ Reyer ; Een bankrover wordt ook niet n.a.v. de hoogte van de buit veroordeeld maar op basis van de daad aan zich.
Paul Verburgt
Beste Reyer,

Het is wat Vinne zegt. Het gaat om de daad. En die is: belasting heffen over een fictie. Dat is een Staat onwaardig.

Nu maar hopen dat de ZZP-ers hun partij hebben aangesproken!

Paul
rob pijpers
Onvermeld gebleven in deze discussie: zonder de belastingbetaler te informeren (!) heeft de Staat het middelen afgeschaft. Dat wil zeggen dat zij tegenwoordig voor de berekening van de 4% fictieve rendementsheffing uitgaat van het spaarsaldo per 1 januari en niet meer van het bedrag op 1 januari plus dat op 31 december gedeeld door 2. Leuk maar niet heus als dit saldo in een jaar fors achteruit kachelt vanwege een grote uitgave zoals het dak repareren !
De Staat als bankrover: goed getroffen titel. De grootste 'boef' is de successiebelastingheffer. Gaat ten aanzien van het huis uit van de WOZ-waarde, terwijl we uit de vele bezwaarschriften weten dat daar door Gemeenten soms maar een slag naar wordt geslagen. Als je de pech hebt, dat je buren verhuizen, stijgt ook de WOZ-waarde van jouw huis, dit terwijl een koper anders naar een huis kijkt dan een niet koper. Over fictief gesproken.

Meer over Ondernemerschap