Zilverpolder

Op 15 maart jl. is de roman Zilverpolder verschenen. De roman is geïnspireerd door de zogenaamde Ceteco-affaire, waarin het provinciebestuur van Zuid-Holland in het geheim besloot te gaan bankieren. Dit besluit bleek achteraf ondemocratisch, ongrondwettig en daarmee onrechtmatig te zijn. In deze affaire bleek onder meer hoe ondoordacht, op onderdelen zelfs tegenstrijdig en daarmee hoe chaotisch, de administratieve organisatie van de provincie was geregeld. En dat gebeurde mede op advies en met instemming van de externe accountant, waardoor achteraf deze affaire Enron-achtige trekjes is gaan vertonen.
Dat ook financiële zakenrelaties van de provincie niet geschuwd hebben om de Enron als voorbeeld te gebruiken, blijkt uit het artikel in FEM van 6 april jl. ‘Enron-praktijken bij Ceteco en ING...

ab h.bouvy
Over het algemeen ben ik geen liefhebber van 'fictie' en ook 'dikke' boeken sla ik over.

Het boek 'Zilverstad' is zowel 'dik' en 'fictie', maar is het de uitzondering die de regel bevestigt. Een 'ware' must voor iedereen die wil weten hoe Nederland nu werkelijk in elkaar steekt en welke 'spelletjes' er gespeeld worden om 'duistere' doeleinden te bereiken.
Ab Bouvy
Tot mijn 'schrik' heb ik in mijn reactie m.b.t. de boekbespreking van 'Zilverpolder' deze naam verwisseld voor 'Zilverstad'. Dat is de vertaling van 'Srebrenica', waar ook nogal wat over te doen is geweest. Het zou dan ook wel eens een 'freudiaanse' verwisseling van namen geweest kunnen zijn. In elk geval wil ik 'Zilverpolder' hierbij van harte aanbevelen. En dan niet als 'roman', maar als leerboek t.a.v. de lagen en listen van een overheidsbureaucratie.

Meer over Overheid