Waarom 'de werkvloer' zwijgt

Columns

Tja, wat moet je hier nu, als niet manager, op antwoorden!
Komt het misschien dat ‘de werkvloer’ het moe geworden is commentaar te leveren waar toch niet naar geluisterd wordt, de managers weet het tenslotte toch altijd beter, want daar is hij voor ingehuurd?

Of komt het omdat ‘de werkvloer’ het management niet meer verstaat omdat die onderhand een eigen taal spreken, een taal die de ‘gewone’ medewerkers niet meer kan begrijpen?

Maar misschien is het wel zo dat ‘de werkvloer’ het zat is om bij iedere nieuwe manager ook van werkmethode te moeten veranderen, wat vandaag nog goed was deugt morgen niet meer of andersom?

Misschien is het wel zo dat ‘de werkvloer’ de manager gewoon niet meer vertrouwd omdat iedere vernieuwing voor de werknemer betekend; ‘minder voor meer’, terwijl de top het pri...


Bert Overbeek
Pro-lid
Ik denk dat Hans in dit artikel zijn vinger op de gevoelige plek legt. Hij inventariseert razendsnel een paar bottlenecks. De oorverdovende stilte die volgt, het gebrek aan reacties, wijst er voor mij op dat hij een aantal pijnlijke punten heeft aangesneden.

Het zijn volgens mij stuk voor stuk problemen die om een oplossing vragen. Dus: als het zo is dat de werkvloer is gaan zwijgen, zouden MT´s er achter moeten komen waardoor. Ik ben net als Hans wel benieuwd naar antwoorden...

Hans Gijsbers
Tja Bert, spreekt de werkvloer een keer zwijgt het management massaal.
Nico Frijda schrijft in zijn boek ‘De emotie’ o.a. waarom mensen onverschillig of niet reageren op zaken waarmee ze geconfronteerd worden. Volgens Frijda komt dit, omdat men (om wat voor reden dan ook) niets met de zaak te maken wil hebben, men sluit zich ervoor af, doet net of het niet bestaat, en legitimeert zo zijn eigen niet handelen of onverschilligheid! Als dit waar is dan is of; ‘het management in het geheel niet geïnteresseerd in wat de werkvloer allemaal denkt en voelt’, of ‘het is te pijnlijk’!
Hans Gijsbers
Als we de ‘waarom’ vraag laten rusten en er vanuit gaan ‘dat’ u geconfronteerd wordt met een afdeling/groep die ‘besloten’ heeft om te gaan zwijgen, dan lijkt me dat toch een echt probleem?

Want een afdeling of groep die zwijgt, is volgens mij omgekeerd evenredig bezig met het ontwikkelen van activiteiten die u als manager waarschijnlijk liever niet ziet!
Stapper
Beste Hans,

Zo te lezen werk jij in een treurige zwijgende omgeving! Het is natuurlijk vragen om scherpe reacties om toe te geven dat ik een jonge zelfstandige interim-manager ben.

Een standaard methode is de mensen te vragen wat zij vinden van de organisatie én wat er allemaal beter kan. Nou, dan wordt er zelden gezwegen. Bij wijze van spreken heb ik blaren op mijn vingers van het schrijven. Vervolgens laat ik de 'bevindingen' lezen aan de opdrachtgever, die instemmend zit te knikken.

Loop ik nu natuurlijk weer het risico, dat mij wordt verweten om het horloge te vragen en dan te vertellen hoe laat het is. Tja, het is maar welke vooronderstellingen je als uitgangspunt neemt.....

Hans Gijsbers
Hallo Arie

Als eerste bedankt voor je reactie, weer van een zzp’r, toeval?
Ik denk dat er in de meeste bedrijven meer ‘gebabbeld’ wordt dan menigeen lief is, maar dat terzijde! Ik geloof direct dat medewerkers tegen jou zelden zwijgen en vaak honderd uit praten! Mijn vraag; ‘waarom doen mensen dit, toch behoefte aan 'echte' communicatie?’

Meer over Sturen op verantwoordelijkheid