Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
En dan komen in sommige gevallen (de bofkonten) prangende vragen: Is mijn werk zinvol? Voegt het iets toe aan de maatschappij?. Is there something people remember me by (uit nachtfilm?). Als het antwoord op dit soort vragen steeds “nee”is, dan gaan mensen zoeken naar iets zinvols (oerwet). Iets waardoor hun bestaan inhoud krijgt. Konten vegen in een ouden-van-dagenhuis? Nou, ja, het IDÉÉ. Invaliden rijden naar een activiteit? Zou kunnen, maar dan wil ik wel de kilometers vergoed hebben. Desnoods van de baas. Oh, die werden al vergoed? Dan de tijd. Oh, wordt die gewoon doorbetaald?. Nou, dan geef ik toch een beetje gas?
Kijk, dat in dit soort situaties mensen bereid zijn “iets” in te leveren bij de ruil van kwantiteit naar kwaliteit, dat snapt iedereen. Het mooie eraan is dat het mes aan twee kanten snijdt: zij die het nodig hebben krijgen het en zij die het hebben, hebben het nodig. Mooi he?
Ik heb de laatste twee jaar een aantal coachingstrajecten gedaan. Kwam zo uit. Wat me steeds meer ging tegenstaan is dat ik mensen moest helpen uit te vinden wat ze leuk vinden, waar hun hart sneller van gaat kloppen, waar ze MOEITE voor willen doen. Waar ze vrijwillig een uur eerder voor opstaan, waar ze geld of tijd voor willen inleveren. “Het levens-vlammetje vinden” noemde ik het.
De oplossing werd bijna altijd gevonden, maar . . . . de consequenties bevielen meestal niet.
Tandje terug? Hoezo? Minder salaris? Nou, JA! Kleinere auto? Onbespreekbaar.
Soms geef ik gas. Als ik me er over opwind. “Ga GVD iets doen wat je minstens LEUK vindt. Ik zal het even spellen: “L E U K”
Ik ben er klaar mee. Als iemand zichzelf zó in de strop wil hangen dat een van de meest primaire levensbehoeften (lol hebben in je werk) niet meer kunnen worden ingevuld, tenzij de baas het op een of andere wijze financiert, dan gaat bij mij het licht uit. Van mijn coaching-ruimte wel te verstaan. En niet voor iedereen, alleen voor dit soort cliënten. Da’s niet erg. Want met dit soort energie kunnen mensen heel makkelijk hun pensioen of VUT halen bij hun huidige sponsor, sorry, werkgever. Ik voel dan snel meer voor de arme werkgever die met dit soort half-of-minder-gemotiveerde mensen dóór moet.
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer