Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ik ben blij verrast met jouw ontboezeming over je eigen leerproces. Volgens mij zet jij het leren van je cursist weer centraal. Ik herken dat veel trainers zichzelf graag in de spotlight zetten. Ze zeggen wel steeds van niet, maar praten maar door en door en door ...
De kunst de mensen die wij willen helpen te leren hun eigen lot weer in handen te nemen i.p.v. hun het allemaal maar aan te reiken. Daar zijn door de jaren heen aan verslaafd geraakt. Het is een soort drug voor velen. Het is gemakkelijk om zo aan je eigen werkelijkheid te ontsnappen. 'Ik ben nu eenmaal niet creatief. Daar hebben we jou voor ingehuurd.' Aan m'n hoela, afkicken die hap.
Mooie creatieve aanpak,
Henk
Mooi dat je er ook achter bent: de muziek en het ritme van de cursist weer centraal in het leerproces. Das lastig voor het ego van een trainer.
Nog lastiger is het voor goed leiderschap, want daar geldt m.m. hetzelfde. Ga er maar aan staan 'CEO'!
Dank voor je positieve reactie, Henk.
Alleen door zelf leerling te durven zijn kun je de meester in de ander aanspreken. Zo wordt eenieder zijn eigen meester en zet daarmee zijn' eigen 'transformatie in gang, er is geen andere weg! Daarmee zijn wij de waardevolle druppel op de gloeiende plaat. Dat is de rol van de trainer. Afwisselend leerling en meester zijn in de training van de deelnemers.
Jij hebt dit mooi laten zien.
Margriet Neyens-Zuure, trainer persoonlijke effectiviteit,management development
Nu ikzelf ook dingen doe die ik niet eerder gedaan heb (als danser/mimer-trainer de taal gebruiken om naar buiten te komen), moest ik ook nog even hierop reageren.
Wat je aan instrumentarium gebruikt dat is jouw gereedschap en de ordening is die van jou.
De geest uit een oude lamp is een hoogstaand mystiek gebeuren, de rest zijn powerpoints van onze eigen wijzen.
Een omzwaai op dat vlak trekt je eigen denkpatronen open en vermindert het chocotoffeffect ( de reclame van de gevangene die nog een laatste snoepje mocht).
Ik plande op gegeven moment mijn voorbereidingstijd vol en keek niet meer naar lokatieplanningen dan tot op het allerlaatse moment.
Dit om ervoor te zorgen dat ik mijzelf verraste (een schone broek was altijd een gedachte die wel steeds opkwam) en daar ontstonden volledig nieuwe werkwijzen en modellen en vooral spel.
Succes en veel spelplezier