Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het artikel is sterk in de lijn van dit boek. Het voorbeeld uit de geneeskunde wordt ook in dit boek gebruikt om het verschijnsel te duiden. Algemeen een goede aanzet tot analyse en reflectie. De vraag echter hoe we met dit fenomeen om kunnen, moeten en willen gaan, blijft echter open.
Juist dit onderdeel zal leuk zijn om verder op door te gaan. Meerdere auteurs die in de holistische school hier over hebben geschreven, hebben pogingen ondernomen. Echter de vraag blijft naar mijn mening nog open staan.
Wel vraag ik me af of dit voor alle typen organisaties geldt vraag ik mij af.. Neem bijvoorbeeld organisaties die per product en grote volumes moeten leveren. Dat kan een heel efficiënte en effectieve organisatievorm zijn.
Een belangrijk aspect bij het inrichten van organisaties vormt de wens tot beheersing en sturing. Afdelingen met duidelijke targets en budgetten zijn “af te rekenen”. op hun prestaties.
Essentieel bij de geschetste benadering is dat de mensen anders gaan denken: resultaat is niet de hoeveelheid geschreven uurtjes, maar de oplossing van een probleem. Voor het management is de vraag: hoe stuur je, beheers je een dergelijk proces. Kan je die besturing en beheersing meer bij de individuele medewerker leggen? En voor de medewerker: betekent dat een andere manier van werkplanning: zelf inschrijven op jobs in plaats van ingezet worden.
Hoe ziet het besturingsmodel er in die holistische benadering er uit?
Een andere vraag is hoe bij grote organisaties een efficiënte inzet van arbeid goed te organiseren valt. Zijn daar hulpmiddelen voor. Zijn er (digitale) hulpmiddelen die een stromende organisatie kunnen ondersteunen? Hoe moet ik me die netweken voorstellen en hoe de ondersteuning daarvan via bijvoorbeeld internet? een soort marktplaats?
Als laatste verbaasd het mij dat Frans begint in zijn pleidooi "de juiste man op de juiste plek"; dat heeft werkelijk niets te maken met stollen (hardware) versus stromen (software) maar duidt dat JUIST het softwarematige (het laten stromen van virtuele informatie) al blijkbaar eeuwen een hekel en problematisch punt was, is en zal blijven: De software-houding/structuur deugde/deugt niet waardoor hardware niet op de juiste plek zit !
Dat we nu via internet plots heel veel dingen kunnen vinden en het er op gaat lijken dat we gemiddeld sneller worden en wellicht ook slimmer, duidt slechts dat WEDEROM de hardware de initiator, baas/manager en structuurgever was. Software klooit in feite maar wat raak waardoor we naast feiten (veelal hardware en onomstotelijke software) enorm veel bras (zijnde leugens, zijnde virtueel, zijnde veelal software) over ons heen krijgen.
Dat mensen vast zitten in structuren is juist ook eerder te wijten aan de virtuele situatie waaruit zelfs nieuwe beperkende hardware is ontstaan: Ik redeneer dus totaal andersom: Door het ontstaan van software is de hardware en bovenal het omgaan met hardware deels de verkeerde kant heen geduwd: We zitten in een pand op een etage vast omdat die eikel van een directeur virtueel vindt dat hij ons virtueel moet kunnen beheren, liefst dichtbij zodat de hardware ook nog tastbaar blijft zo dat we bang blijven voor een feitelijk hard(ware) pak slaag als we iets fout doen (want virtuele billekoek doet toch minder pijn... netto)...
Han